Mainos

Lähiruokaa on vaikea saada kauppaan

Kaupan ja ravintoloiden on vaikeaa saada valikoimiinsa lähiruokaa, vaikka sen kysyntä lisääntyy. Maa- ja metsätalousministeriön tilaaman selvityksen mukaan Suomeen vakiintunut tukkuajattelu hankaloittaa lähiruuan hankintaa. Julkisessa ruokapalvelussa lähiruuan tiellä ovat asenteet ja hankintalaki tulkintoineen.

Suomessa syötävästä ruoasta noin 80 prosenttia on kotimaassa valmistettua, mutta tästä lähiruokaa on noin 8 prosenttia.

Ammattikeittiöt ja kauppiaat toivovat, että lähiruoka toimitetaan heille yhdessä tuontitavaran kanssa. Se on kuitenkin hankalaa. Lähiruoka-käsitteen määrittelykin on vaikeaa.

Julkinen sektori käyttää vuosittain 350 miljoonaa euroa ruokapalvelujen ostoon.

– Vajaa puolet on varmasti jo kotimaisen raaka-aineen osuus suuremmissa kunnissa ja se kasvaa koko ajan. Joissakin on menty hyvinkin pitkälle, että käytetään vain globaaleja tuotteita, pitkälle jalostettuja eineksiä, joiden alkuperäjäljitettävyys on hämärtynyt, hankepäällikkö Irma Ikäheimo EkoCentriasta sanoo.

Hankintalaki mahdollistaa kotimaisuuden

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion mukaan suomalaiset suhtautuvat EU:n hankintalakiin liian kirjaimellisesti.

– Joukkoruokailussa syödään Thaimaasta tuotua kanaa, jos pelkkä raha ratkaisee. Nyt pitää miettiä, mitä painotetaan hankinnoissa. Suomalaiset ovat kilpailutuksen suhteen turhan arkoja, kyllä hankintalaki antaa mahdollisuuksia ottaa lähiruokaa huomioon. Mutta silloin painotuksissa ei hinta ei voi olla ratkaiseva, Husu-Kallio kertoi MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Lähiruoan ja luomun ostaminen ei ole helppoa. Selvitystyössä huomattiin, että Suomessa on yhden toimintamallin ongelma: Suomalaiset ovat tukkuajattelijoita ja haluavat hankkia kaiken keskittyneesti.

Husu-Kallion mukaan lähiruuan tuottajia ja muita alanyrittäjiä pitää tukea.

– Yrittäjät tarvitsevat neuvoja ja koulutusta keskitetysti. Lähiruuasta pitää saada kilpailukykyistä. Yksi asia on myös logistiikka eli kuinka kysyntä ja tarjonta kohtaavat, Husu-Kallio kertoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.