Lähipoliisi: Ei tietoa alaikäisten kannabisbuumista

Vuosaaren citymarketinilmoitustaululle on jätetty varoitus nuorten kannabiksenpoltosta.

Itäisen poliisin lähipoliisin ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Jari Salmen mukaan kyseessä on luultavasti yksittäisen huoltajan kannanotto oman nuorensa suhteen. Lähipoliisilla ei ole tietoa, että juuri Vuosaaressa olisi erityisen paljon nuoria pilvenpolttajia.

Päihtyneen alaikäisen kohdalla tehdään aina lastensuojeluilmoitus - oli kyse mistä tahansa päihteestä: viinasta, huumeista tai huumaavista lääkeaineista. Nuori viedään kotiin, jos hän on siinä kunnossa, tai huoltajalle soitetaan, että hän on tietoinen siitä, että nuori on tavattu päihtyneenä.

- Huoltaja on vaa'ankieliasemassa siinä mitä päihtyneen nuoren kanssa tehdään, viedäänkö kotiin vai saako jäädä ulos, kertoo ylikonstaapeli Salmi.

Viinan hallussapito ja käyttö alle 18 -vuotiaana on lain puitteissa rajattu, huumausaineiden kohdalla ei ole mitään ikärajaa.

Päihteet otetaan aina pois alaikäiseltä. Huumausaineiden kohdalla kirjataan myös rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus. Poliisi ei voi viedä nuorta huumeseulaan.

- Vain huoltaja voi velvoittaa nuoren huumeseulaan. Kyseessä on nuoren oikeusturva.

Alle 18-vuotias kasvatuskeskusteluun

Jos 18 -vuotiaalla on hallussa vähäinen määrä huumausaineita, ne otetaan pois, asiasta tehdään pöytäkirja ja hänelle annetaan sakkorangaistus. Jo 15-vuotias nuori on rikosvastuullinen. 15-18-vuotiaat nuoret joutuvat syyttäjävetoiseen kasvatuskeskusteluun, jos heidät tavataan päihtyneenä huumausaineista.

- Kama-asioista kiinnijäänyt nuori velvoitetaan tulemaan keskustelutilaisuuteen, jossa syyttäjä toimii ikään kuin puheenjohtajana. Paikalla on myös poliisi, lastensuojelupuolen sosiaalityöntekijä sekä kohdehenkilö huoltajansa kanssa. He voivat saada sakkoja harkinnan jälkeen, Salmi kertoo.

Alle 15-vuotiaalle nuorelle ei voida kohdentaa sanktioseuraamuksia.

Kyllä asioihin puututaan

Vuosaaren lähipoliisin ryhmänjohtaja ylikonstaapeli Jari Salmen mukaan nuorison eteen on paljon tehtävissä ettei addiktio käy nuoreen ensimmäisenä kiinni.

- Kyllä asioihin reagoidaan. Jos on havaintoja, että jossain korostuneesti pilvi palaisi, niin siihen puututaan. Lähipoliisi, poliisi ja sidosryhmät tekevät hyvin paljon yhteistyötä.

Useimmiten nuorten ongelmat huomataan peruskoulussa, jolloin kouluhenkilökunta, lasten vanhemmat ja lastensuojelu toimivat yhdessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat