Lähiolutta pientilalta

Sinebrychoff tuo kauppoihin jouluoluen, joka on todellista lähijuomaa: mallas on kasvatettu pientilalla Tuusulassa, valmistus tapahtuu Keravalla ja etikettikin on tuusulalaista alkuperää.

Lähiolut on ympäristöystävällinen ja kotimainen valinta.

– Meillä on vuosikymmenien hyvät kokemukset yhteistyöstä suomalaisten mallasohran viljelijöiden kanssa. Tänä syksynä meillä oli ilo tehdä yhteistyötä laboratoriopäällikkömme, viljelijä Kaisa Tapanin kanssa, panimomestari Tapio Kangas-Heiska toteaa.

Jouluolut on peräisin Tapanin tilalta Sippoon kylästä Tuusulasta. Kaisa Tapani kylvi miehensä kanssa sukutilan pelloille Barke-mallasohraa. Vasta myöhemmin syntyi ajatus viljan käytöstä Sinebrychoffin jouluoluessa.

Kaisa Tapani aloitti Tapanin sukutilan pidon 2008. Hän viljelee pääasiassa mallasohraa, mutta myös vehnää, rypsiä ja kauraa. Tapanin tila on Siippoon kylän kantatiloja, ja sen historia ulottuu 1500-luvulle. Nykyisellä omistajasuvulla se on ollut vuodesta 1871 lähtien.

Sinebrychoffin jouluolut III on mahonginvärinen, maltainen ja vahvan makuinen ja siinä on prosentteja 4,6.

Ohran tie pellolta pulloon

Toukokuussa 2008 Barke-mallasohraa kylvetään Tapanin sukutilan pelloille. Siellä se kypsyy kesän yli, kunnes syyskuussa ohra puidaan ja varastoidaan.

Seuraavan vuoden heinäkuussa ohra toimitetaan Raisio Malta –mallastamolle. Mallastamon kanssa sovitaan, että erä pidetään erillään muiden toimittajien eristä, jotta sen voi jäljittää Tapanin tilalle ja jotta se voidaan kokonaisuudessaan toimittaa Sinebrychoffille. Mallastusprosessi alkaa elokuussa.

Syyskuussa mallas toimitetaan Sinebrychoffille ja siitä valmistetaan vierre. Tämä tarkoittaa maltaan rouhintaa, mäskäystä ja keittoa, jonka jälkeen vierre pannaan käymään. Olut on valmista pullotettavaksi lokakuussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat