Mainos

Lähi-itään alustava tulitaukosopimus

Toiveet Lähi-idän rauhanprosessin etenemisestä kasvoivat tänään Egyptissä käydyissä neuvotteluissa.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak keskustelivat Egyptin laatimasta rauhansopimuksesta. Israel ehdotti palestiinalaisille vähintään kahden kuukauden mittaista tulitaukoa. Palestiinalaiset eivät ole vahvistaneet tulitaukoa.

Lähi-idän rauhanprosessia yritettiin ties monenneko kerran vauhdittaa, tällä kertaa Egyptin aloitteesta. Presidentti Hosni Mubarak ehti jo luvata Israelin ja palestiinalaisten sopineen tulitauosta.

-Israel ryhtyy heti tänään toimenpiteisiin helpottaakseen palestiinalaisten elämää. Israel ja palestiinalaiset ovat sopineet. Neljän viikon kuluttua rauhanneuvottelut voivat alkaa, sanoi Hosni Mubarak.

Israel empii

Israelin versio neuvotteluista ei ollut yhtä optimistinen. Se sanoi epämääräisesti, että "tilanteen hoidosta" on päästy sopuun mutta ei suoraan sanonut aloittavansa tulitaukoa. Se lupasi kuitenkin ryhtyä purkamaan palestiinalaisten vastaista saartoa Gazassa ja Länsirannalla.

-Tästä aamusta alkanen, aiomme ottaa pikaisia ja ehdottomia askelia helpottaaksemme siirtokunnissa elävien ihmisten elämää kaikilla mahdollisilla tavoilla, lupasi Shimon Peres.

Rauhanprosessin toista osapuolta eli palestiinalaisia, ei neuvottelupöydässä nähty. He sanoivat vasta harkitsevansa tulitaukoa. Myös Peres tähdensi, että se ei ole vielä astunut voimaan.

Länsirannan ja Gazan väkivaltaisuuksille ei siltikään näy loppua. Viikonlopun aikana tehdyissä pommi- ja kranaatti-iskuissa kuoli ainakin kaksi palestiinalaista ja yksi israelilainen.

Israel vaatii pitkää tulitaukoa

Huolimatta lausunnoista joiden mukaan neuvottelut alkaisivat kuukauden kuluttua tulitauon alkamisesta, Israel edellyttää palestiinalaisilta jopa kolmen kuukauden tulitaukoa ennen rauhanneuvotteluiden aloittamista.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres ehdotti kolmen kuukauden tulitaukoa Israelin armeijan radiossa. Palestiinalaiset ovat ilmoittaneet olevansa valmiit neuvotteluihin jo kuukauden tulitauon jälkeen.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin mukaan neuvotteluihin ryhdytään vasta ehdottoman väkivallattoman kauden jälkeen eikä missään tapauksessa väkivaltaisen painostuksen alaisuudessa.

Fatah panee hanttiin

Palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin johtamaan Fatah-järjestöön kuuluva aseellinen siipi sanoi

Jasser Arafat

sunnuntaina aikovansa jatkaa taisteluaan Israelia vastaan. Ryhmä vastustaa palestiinalaisjohdon antamaa kehotusta väkivallasta pidättäytymiseen.

-Aiomme jatkaa taistelua miehitystä vastaan, kansallisen vastarintataistelun komiteat sanoivat Gazassa sunnuntaina annetussa tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan kiellolle ei ole oikeutusta. Komitean jäsenet ovat tiedotteen mukaan valmiita joukkoeroon palestiinalaisten turvallisuusjoukoista, jotta palestiinalaishallinto voisi säilyttää kasvonsa.

Kansallisen vastarintataistelun komiteat muodostettiin seitsemän kuukautta sitten palestiinalaisten kansannousun alkaessa uudelleen. Ne ovat ottaneet vastuun useista Israelin vastaisista operaatioista miehitetyillä alueilla.

(STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.