Mainos

Lähi-itä -huippukokous alkoi toiveikkaissa merkeissä

Israelin ja palestiinalaisten edustajat kertoivat tänään olevansa varovaisen toiveikkaita Lähi-idän huippukokouksen suhteen. Yhdysvalloissa pidettävään kokoukseen saapuneet israelilaiset ja palestiinalaiset ilmoittivat toivovansa, että jäissä olevia rauhanneuvotteluja voitaisiin jälleen jatkaa nelipäiväisen kokouksen jälkeen. Yhdysvallat puolestaan muistutti, että kokouksen kulku riippuu israelilaisten ja palestiinalaisten halukkuudesta löytää ratkaisu Lähi-idän ongelmiin.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton toivotti Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin torstaina tervetulleiksi Yhdysvaltoihin. Osapuolten oli määrä viettää tunti Valkoisessa talossa ja jatkaa tämän jälkeen Washingtonin lähellä sijaitsevaan Wye Plantationiin neuvottelemaan Lähi-idän tilanteesta. Clintonin edustajan mukaan Yhdysvaltain presidentti on valmistautunut puuttumaan kokouksen kulkuun, mikäli se näyttää tarpeelliselta.

Clinton toivoo, että neuvotteluissa päästään sopimukseen kaikista Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen ratkaisemattomista kysymyksistä. Yhdysvallat on ehdottanut, että Israel luovuttaa aiempien alueiden lisäksi vielä 13 prosenttia Jordanjoen länsirannasta palestiinalaisten itsehallinnon alaisuuteen. Vastineeksi palestiinalaiset ryhtyisivät todennettaviin toimiin Israelia vastaan suuntautuvien väkivaltaisuuksien vähentämiseksi.

Israelilainen Haaretz-lehti kertoi tänään, että Israel on pyytänyt Yhdysvalloilta 500 miljoonaa dollaria korvaukseksi Länsirannalta vetäytymisestä. Lehden mukaan Netanyahu esitti avunpyynnön viime viikolla ulkoministeri Madeleine Albrightille. Clinton sai kuulla pyynnöstä viime kuussa Washingtonissa järjestetyssä tapaamisessa. Lehden mukaan Yhdysvallat tutkii pyyntöä.
(STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.