Mainos

Lähi-itä hallitsi Bushin ja Halosen keskustelua

Presidentti Tarja Halosen ja presidentti George W. Bushin keskustelu keskittyi Lähi-itään. Bush kertoi myös terrorisminvastaisen sodan jatkosta.

Halonen

Presidentti Tarja Halonen keskusteli eilisiltana Washingtonissa varsin pitkään Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa Lähi-idästä. Halonen luonnehti tapaamista erittäin onnistuneeksi. Halonen tapasi Bushin kaksipäiväisen työvierailunsa päätteeksi Valkoisessa talossa.

Halonen toisti aikaisemman käsityksensä realistisesta optimismista Lähi-idän tilanteen suhteen. Hän uskoi myös, että Bush tiedottaa enemmän Yhdysvaltain aikeista Lähi-idän suhteen sen jälkeen kun ulkoministeri Colin Powell palaa huomenna Lähi-idän välitystehtävältään.

Halonen puhui Bushin kanssa myös siitä, että taistelujen loppumisen jälkeen täytyy luoda edellytykset pysyvälle rauhalle. -Maiden pitäisi tulla toimeen naapureiden kanssa, muistutti Halonen.

Bush ja Halonen olivat puhuneet varsin paljon myös terrorismin vastaisesta taistelusta ja Korean tilanteesta. Samoin esillä oli ollut Venäjän tilanne.

Irak oli myös tullut esiin keskusteluissa, kun Halonen ja Bush olivat puhuneet Afganistanin tilanteesta. Bush oli kertonut mahdollisesta terrorismin vastaisen sodan toisesta vaiheesta, mutta Halosen mukaan Bush ei ollut sanonut selkeästi mitään mahdollisista aikeistaan hyökätä Irakiin.

Avain rauhaan vain osapuolilla

Presidentti Halonen tapasi aiemmin tänään Yhdysvaltain-vierailullaan varaulkoministeri Richard Armitagen, ja keskustelun pääpaino oli Lähi-idän kriisissä.
Presidentti George W. Bushilla ja hänen hallinnollaan on ollut keskeinen osuus kriisin välittämisessä, sillä he saivat väkivaltaisuudet loppumaan. Nyt muiden maiden on annettava tukensa myönteisen kehityksen jatkumiseksi, muistutti Halonen. Tilanne onkin presidentin mukaan hieman valoisampi. -Minä olen syntyjäni optimisti, sanoi Halonen keskustelujen jälkeen. Hän sanoikin olevansa realistinen, mutta toiveikas.

Powellilta uusimmat uutiset

Samoilla linjoilla oli Halosen keskustelukumppani Richard Armitage, joka saapui tapaamisesta ulos haastateltavaksi yhdessä Halosen kanssa. -Olen realisti kuten presidenttinne, sanoi Armitage. Hän painotti samalla sitä, että ulkoministeri Colin Powell päättää välitystehtävänsä huomenna ja että häneltä saadaan tuoreimmat tiedot tilanteen kehityksestä, kun hän kertoo kuulumiset presidentti George W. Bushille.

Irak ei kuulunut osapuolten keskustelunaiheisiin, mutta sen sijaan tapaamisen aikana sivuttiin myös Afganistanin tilannetta, Korean niemimaata sekä turvallisuutta. Molemmat maat sanoivat olevansa sitoutuneita seuraamaan tilannetta alueella.

Armitage ja Halonen kehuivat kilvan keskusteluja, jotka venyivät jopa yli ennalta sovitun aikataulun. Armitage jakoi myös avokätisesti kehuja Suomelle ja maan osuudelle mm. Afganistanin tilanteen hoitamisessa. Halonen koetti vähätellä kehuja puhumalla "pienemmistä tähdistä" ja viittaamalla koko EU:n tekemään tärkeään työhön.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 17.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.