Lähi-idästä neuvotellaan Lontoossa

Kokoukseen osallistuu Lähi-idän kvartetiksi kutsuttu nelikko eli YK, EU, Yhdysvallat ja Venäjä. Kaksipäiväinen neuvonpito on maaliskuussa.

Lähi-idän kvartetiksi kutsuttu nelikko - YK, EU, Yhdysvallat ja Venäjä - kokoontuu keskustelemaan Lähi-idän rauhanprosessista 1. maaliskuuta Lontooseen.

Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tänään. Kvartetti kokoontuu Venäjän aloitteesta. Kokoontuminen on kaksipäiväinen.

Kvartetti on tukenut tiekartaksi kutsuttua rauhansuunnitelmaa, joka pyrkii luomaan itsenäisen palestiinalaisvaltion, mutta samalla takaamaan Israelin turvallisuuden.

Abbas ja Sharon sopuisina

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja Israelin pääministeri Ariel Sharon pääsivät eilen sopimukseen Lähi-idän väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Johtajat ilmoittivat asiasta Egyptissä pidetyn Lähi-idän huippukokouksen päätteeksi.

- Olemme sopineet pääministerin kanssa, että kaikki väkivallanteot israelilaisia ja palestiinalaisia vastaan loppuvat - missä he sitten ovatkin, Abbas kertoi neuvottelujen jälkeen.

Abbasin mukaan sopu huippukokouksessa merkitsee tiekarttana tunnetun Lähi-idän rauhansuunnitelman ensimmäisen vaiheen toteutumista ja merkittävää askelta rauhanhankkeen saattamiseksi takaisin raiteilleen.

Pääministeri Sharon julisti puolestaan, että kaikki sotilastoimet palestiinalaisia vastaan lopetetaan Gazassa ja Länsirannalla. Lisäksi hän kertoi, että Israel aikoo vapauttaa satoja palestiinalaisia vankeja. Sharon sanoi toivovansa, että huippukokouksessa saavutettu sopu johtaa uuteen rauhan aikakauteen Lähi-idässä.

Äärijärjestöt torjuivat tulitauon

Palestiinalaiset ääriryhmät ovat viime aikoina käytännössä pidättäytyneet hyökkäyksistä Abbasin suostuteltua ryhmiä tulitaukoon. Viralliselle tulitauolle ryhmät ovat kuitenkin asettaneet kovia ehtoja, joihin Israel ei suostu. Ehtoihin kuuluu mm. Israelin täydellinen vetäytyminen Gazasta, Länsirannalta ja Itä-Jerusalemista.

Hamas-äärijärjestö onkin ilmoittanut, ettei Abbasin julistama tulitauko sido sitä. Hamas sanoi olevansa pettynyt huippukokoukseen.

-Israelin asenne ei muuttunut huolimatta palestiinalaisten hyväntahdon eleistä, järjestön Gazan-edustaja Mushir al-Masri valitti.

Hamas, joka on ollut monien tuhoisimpien Israelia vastaan tehtyjen hyökkäysten takana, on kuitenkin suostunut tilapäiseen "tilanteen rauhoittamiseen".

Myös Islamilainen jihad -järjestö torjui Abbasin tulitaukojulistuksen. Jihadin edustajan mukaan järjestö vaatii Israelilta huomattavasti järeämpiä toimia ennen kuin se lähtee mukaan viralliseen tulitaukoon.

Palestiinalaisryhmät ovat olleet tyytymättömiä muun muassa Israelin ilmoitukseen vapauttaa vain 900 yhteensä 8000:sta palestiinalaisvangista. Noin 3350 palestiinalaista ja 970 israelilaista on kuollut yli neljä vuotta kestäneen kansannousun aikana.

Rice: Lähi-idässä mahdollisuus rauhaan

Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen mukaan Israelilla ja palestiinalaisilla on nyt edessään hyvä mahdollisuus rauhaan. Pariisissa puhunut Rice piti Lähi-idän johtajien ilmoitusta tulitauosta tärkeänä askeleena eteenpäin ja lupasi Yhdysvaltain auttavan osapuolia tarttumaan tarjolla olevaan mahdollisuuteen.

-Onnistuminen ei ole varmaa, mutta Amerikka on päättäväinen: tämä on todennäköisesti vuosikausiin paras mahdollisuus rauhaan ja me toimimme auttaaksemme Israelia ja palestiinalaisia tarttumaan siihen, arvostetussa Sciences Politiques -yliopistossa puhunut Rice sanoi.

(MTV3-AFP-STT-Reuters-DPA)

Yhdysvaltain johto on varovaisen tyytyväinen Israelin ja palestiinalaisten sopiman tulitauon johdosta.

(Huomenta Suomen uutiset 09.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat