Mainos

Lähi-idässä tähdätään takaisin neuvottelupöytään

Lähi-idän rauhantunnustelut ovat uudelleen elpymässä, vaikka palestiinalaisten Fatah-järjestö syyttääkin Israelia pommi-iskusta, joka surmasi järjestön jäsenen.

-

Palestiinalaisten Fatah-liikkeen jäsen on saanut surmansa räjähdyksessä Israelissa. Fatah-aktivisti Sameeh Malabeh kuoli, kun palestiinalaisten pakolaisleirillä lähellä Jerusalemia sattui aamulla outo räjähdys, kertovat palestiinalaislähteet. Malabeh toimi Fatahin aktivistina Qalandian pakolaisleirillä. Fatah on palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia lähellä oleva järjestö.

Israel ja palestiinalaiset ovat viime päivinä yrittäneet löytää neuvotteluilla ratkaisun viikkoja jatkuneeseen väkivallankierteeseen. Israelin ulkoministeri Shlomo Ben-Ami sanoi myöhään eilen käytyjen keskustelujen jälkeen, että kumpikin osapuoli pyrkii vähentämään väkivaltaa ja jatkamaan virallisia rauhanneuvotteluja. Hän ei kuitenkaan tuolloin antanut viitteitä siitä, että keskusteluissa olisi edistytty.

Clinton toiveikas rauhanneuvottelujen uudesta avauksesta

Myöhemmin tänään varmistui että palestiinalaisten ja israelilaisten neuvottelijoiden on määrä matkustaa Washingtoniin. Shlomo Ben Ami matkannee jo huomenna keskustelemaan USA:n välittäjien kanssa. Myös Jasser Arafat on ilmoittanut, että osapuolten neuvottelijat tapaavat ainakin välittäjiä, jotta rauhanneuvottelut saataisiin uudelleen käyntiin. Suorasta kahdenvälisestä tapaamisesta ei ole varmuutta.

Viimeksi sovunhieronta kariutui alkusyksystä, kun Lähi-idän väkivaltaisuudet kiihtyivät.

Palestiinalaisten tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo kertoi, että palestiinalaiset neuvottelijat keskustelevat amerikkalaisviranomaisten kanssa tiistaina Washingtonissa Lähi-idän tilanteesta. Ministerin mukaan keskustelut voivat johtaa tapaamiseen myös Israelin neuvottelijoiden kanssa.
- Aloitamme neuvottelut amerikkalaisten kanssa tiistaina ja israelilaisilla on omat keskustelunsa heidän kanssaan. Jos tarvetta tulee, järjestetään kolmikantaneuvottelut, Abed Rabbo sanoi.

Ehud Barak, Bill Clinton ja Jasser Arafat Camp Davidissa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on toiveikas Lähi-idän kriisin uusien käänteiden suhteen. Clinton keskusteli Israelin ja palestiinalaisten huippukokoussuunnitelmasta Arafatin kanssa puhelimitse myöhään eilen. Palestiinalaislähteiden mukaan Clintonin ja Arafatin keskusteluissa etsittiin keinoja pelastaa Lähi-idän rauhanprosessi ja käynnistää rauhanneuvottelut uudelleen ennen tammikuun loppua, jolloin Clintonin virkakausi päättyy.

(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.