Mainos

Lähi-idässä selvitetään rauhan mahdollisuuksia

Israel ja palestiinalaiset selvittelevät mahdollisuuksia käynnistää uudelleen jäissä olevat rauhanneuvottelut. Palestiinalaisviranomaisten mukaan osapuolet tapaavat seuraavien päivien aikana ja mikäli rauhantahtoa löytyy, voidaan muodolliset neuvottelut aloittaa Washingtonissa.

Lähi-idän rauhanneuvottelut

Palestiinalaisviranomainen kertoi, että Israelin ja palestiinalaisten edustajat tapaavat lähipäivinä selvittääkseen, ovatko molemmat tosissaan rauhan suhteen. Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat tapasi viime yönä yllättäen Israelin hallituksen edustajia Gazassa. Tapaamisessa Israelia edustivat ulkoministeri Shlomo Ben-Ami ja pääministeri Ehud Barakin neuvonantaja Gilead Sher. Korkean tason neuvottelukontaktin tarkoitus oli saada heinäkuussa jumittunut rauhanprosessi nytkähtämään taas eteenpäin.

Tapaaminen kesti neljä tuntia. Varsinaiseen ratkaisuun keskusteluissa ei päästy, mutta molemmat osapuolet kertoivat yhteydenpidon jatkuvan. Israelin radion mukaan osapuolet olivat sopineet myös turvallisuusyhteistyön jatkamisesta.

EU toiveikas

Hubert Vedrine, Ranskan ulkoministeri

Lähi-idän kiertueella oleva Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine sanoi näkevänsä tilanteessa uusia toivon merkkejä. -Minulla on tunne, että jotakin on alkanut tapahtua poliittisella, diplomaattisella ja sisällöllisellä tasolla. Asiat ovat taas tulossa mahdollisiksi, EU:n puheenjohtajamaan edustaja Vedrine sanoi. Hän tapasi Arafatin eilen ja Barakin tänään ennen kuin jatkoi matkaansa Jordaniaan.
Palestiinalaiset toivoivat ulkomailta lisää tukea rauhanponnisteluille. -Yhdysvaltain ja arabimaiden täytyy jatkossa yrittää puskea rauhanprosessia voimakkaammin eteenpäin. Tämä tapaaminen oli alku rauhanprosessin pelastamiseksi, Jasser Arafatin neuvonantaja sanoi tänään. Israelin tiedotusvälineiden mukaan nyt käydyt keskustelut saattavat johtaa Barakin ja Arafatin tapaamiseen. -Aiomme varmasti selvittää, miten halukkaita palestiinalaiset ovat rauhanprosessin loppuunsaattamiseen, Ben-Ami sanoi Israelin televisiossa. Tähän asti Israel on vaatinut palestiinalaisalueiden väkivaltaisuuksien lopettamista, ennen kuin se suostuu takaisin neuvottelupöytään.

Kuusi kuoli

Väkivalta jatkuu Lähi-idässä

Neuvotteluista huolimatta väkivalta jatkui palestiinalaisalueilla tänäänkin. Eri lähteistä tulleiden tietojen mukaan ainakin kuusi palestiinalaista sai surmansa israelilaissotilaiden luodeista. Palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten mukaan Israelin joukot ampuivat kolme ihmistä Burinin kylän lähellä Länsirannalla. Armeija kiisti olleensa osallinen tapaukseen, mutta palestiinalaisviranomaiset vahvistivat sotilaiden luovuttaneen heille ammuttujen palestiinalaisten ruumiit.

Kolme muuta kuolonuhrin vaatinutta välikohtausta sattuivat Ramallahissa ja Nablusissa Länsirannalla sekä Erezin rajanylityspaikalla Gazassa. Jerusalemissa palestiinalaiset mellakoivat perjantairukouksen jälkeen Al Aksan moskeijan edessä. Israel on saartotoimillaan rajoittanut Gazan ja Länsirannan palestiinalaisten pääsyä muslimeille erityisen pyhään moskeijaan. Viimeisten 11 viikon aikana Lähi-idän levottomuuksissa on saanut surmansa yli 320 ihmistä, joista valtaosa on palestiinalaisia.

(STT-Reuters-AFP-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.