Mainos

Lähi-idän tulitauosta ei sopua EU-kokouksessa

EU:n ulkoministerit eivät ole päässeet yksimielisyyteen Lähi-idän välittömästä tulitauosta. Sen sijaan EU vaatii "välitöntä vihamielisyyksien lopettamista". Yhdysvaltain toiveiden mukaisesti EU ei aio lisätä Hizbollahia terroristijärjestöjen listalle.

Euroopan unioni ei päässyt tänään yksimielisyyteen välittömän tulitauon vaatimisesta Lähi-itään.

Brysseliin kokoontuneet ulkoministerit vaativat sen sijaan "välitöntä vihamielisyyksien lopettamista", minkä tulee johtaa kestävään tulitaukoon.

Tulitauon vaatimista Israelin ja Hizbollahin välille vastustivat Britannia, Saksa ja Alankomaat. Ministerit keskustelivat Lähi-idän tilanteesta neljän tunnin ajan. Eräs diplomaateista kuvaili tilannetta kokouksessa kaoottiseksi.

Mielipiteet tulitauon vaatimisesta ovat jakaneet 25 jäsenvaltiota. Osa jäsenmaista on samalla linjalla kuin Yhdysvallat, joka on tukenut Israelia, eikä ole vaatinut välitöntä tulitaukoa.

Aiemmin kokouksessa laadittiin päätöslauselmaluonnos, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa Libanoniin.

Tuomioja: Hizbollah ei EU:n terroristilistalle

Euroopan unioni ei aio lisätä Libanonin Hizbollah-liikettä terroristijärjestöjen listalleen, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tuomioja otti asiaan kantaa EU:n ulkoministerien kokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

- Ottaen huomioon tämänhetkisen herkän tilanteen, en usko, että aiomme toimia tämän asian suhteen, Tuomioja sanoo.

Yhdysvaltojen kongressin 213 jäsentä on lähettänyt unionin ulkopoliittiselle edustajalle Javier Solanalle kirjeen, jossa vaaditaan EU:ta nimeämään Hizbollah terroristijärjestöksi.

Kokous koolle Suomen kutsusta

Tämänpäiväisen EU:n ulkoministerien kokouksen kutsui koolle EU:n puheenjohtajamaa Suomi. Kiireellisen tapaamisen tarkoituksena oli vahvistaa Euroopan unionin sitoutumista Lähi-idän ongelmien ratkaisupyrkimyksiin.

Esillä oli myös suunnitteilla oleva YK:n kansainvälisten rauhanturvajoukkojen operaatio ja EU-maiden rooli siinä.

Kokouksen puheenjohtajana toimi ulkoministeri Erkki Tuomioja. Suomesta kokoukseen osallistui myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki.

Lue lisää Lähi-idän kriisin taustoista osoitteessa www.mtv3.fi/israel

Elokuussa EU:n ministeritason kokoukset ovat harvinaisia, sillä tavallisesti kuukausi on pyhitetty kesälomille.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.