Mainos

Lähi-idän tilanteesta neuvoteltiin Kairossa

Tapaamisissa ei saavutettu konkreettisia tuloksia. Ulkoministeri Peresin mukaan Israel ei suunnittele sotaa.

Jasser Arafat

Israelin ulkoministeri Shimon Peres ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ovat neuvotelleet Egyptissä, mutta läpimurtoratkaisua Lähi-idän lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löytynyt. Peres sanoi yllätysneuvottelujen päätyttyä lähtevänsä Kairosta "sellaisin mielin, että toivoa ns. Mitchellin raportin suositusten jatkamisesta on". Entisen yhdysvaltalaissenaattorin laatima raportti on Lähi-idässä solmitun tulitauon pohjana, ja raportissa määritellään, kuinka tulitauosta tulisi edetä takaisin jäädytettynä olleisiin lopullisiin rauhanneuvotteluihin.

Shimon Peres

Peres kuitenkin toisti pääministeri Ariel Sharonin kannan siitä, ettei rauhansuunnitelmassa voida edetä, elleivät palestiinalaiset noudata ehdotonta tulitaukoa vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Peres sanoi aiemmin neuvoteltuaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa, "ettei sota ole vaihtoehto". Myös Arafat tapasi Mubarakin myöhemmin samana päivänä. -Israel pyrkii poliittiseen, ei sotilaalliseen ratkaisuun. Meidän pitäisi jatkaa neuvotteluja Jasser Arafatin kanssa, joka on palestiinalaisten johtajaksi valittu, Peres sanoi.

Israelilaisissa ja kansainvälisissä tiedotusvälineissä on viime päivinä kirjoitettu Israelin suunnittelevan laajamittaista sotaa, jolla syrjäytettäisiin Arafat ja lyötäisiin palestiinalaistaistelijat. Peresin ja Mubarakin välisten keskustelujen aiheena olivat toimenpiteet israelilaisten ja palestiinalaisten välisten taisteluiden lopettamiseksi. Peres kertoi Mubarakin ehdottaneen yhteisiä neuvotteluja Arafatin kanssa. Peres ja Arafat jakoivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994 työstään Lähi-idän rauhan hyväksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.