Mainos

Lähi-idän tilanne esillä eri puolilla maailmaa

Yhdysvaltoja pidetään Lähi-idän rauhanprosessin tärkeänä taustavoimana.

Lähi-idän uusimman rauhanhankkeen, niin sanotun Geneven aloitteen julkistamisen jälkeen maanantaina useat eri tahot ovat ottaneet kantaa Lähi-idän tilanteeseen.

Yhdysvaltoja pidetään Lähi-idän rauhanprosessin tärkeänä taustavoimana. Uskonnolliset johtajat pelkäävät nyt, että Lähi-idän tilanne jää Yhdysvalloissa - presindentinvaalien lähestyessä - kotimaisten poliittisten teemojen varjoon.

Yhdysvaltojen rooli rauhanprosessissa ei kuitenkaan välttämättä ole jatkossa niin keskeinen kuin ennen, sillä ainakin Israelin ulkoministeri Silvan Shalom olisi valmis siirtämään vastuuta enemmän EU:n suuntaan.

EU pyrkii edistämään Välimeren alueen rauhaa myös rahallisesti. Niille maille, jotka kehittävät hallintoaan ja kiinnittävät huomiota ihmisoikeuksiin, on luvassa runsaasti rahallista apua.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell aikoo tavata Geneven rauhanaloitteen tekijät. Israel on painostanut Powellia, ettei tämä tapaisi Israelin ja palestiinalaishallinnon opposition edustajia, jotka ovat rauhanaloitteen takana.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 03.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.