Mainos

Lähi-idän solmuja auottiin kahdessa tapaamisessa

Yritykset saada Lähi-idän jumiutunut rauhanprosessi jälleen käyntiin jatkuivat tänään kahdella taholla. Syyrian ja Egyptin presidentit tapasivat Aleksandriassa, palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ja Jordanian kuningas Hussein taas Akabassa.

Syyrian presidentti Hafez al-Assad torjui tapaamisen jälkeen Israelin tarjouksen jatkaa rauhanneuvotteluja. Israel ehdotti aiemmin, että se voisi vetäytyä Etelä-Libanonista ensi askeleena rauhaan Syyrian kanssa. Assadin mukaan Israelin on hierottava rauhaa yhtä aikaa Syyrian ja Libanonin kanssa.

Assad tapasi Mubarakin Välimeren rannalla Aleksandriassa. Tapaamisen aiheena oli Israelin yritykset saada Syyria jälleen mukaan rauhanneuvotteluihin. Heidän odotettiin keskustelevan myös Netanyahun suunnitelmista sallia juutalaissiirtokuntien laajentuminen miehitetyille alueille, mikä on vihastuttanut arabimaita.

Arafat Akabassa

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat puolestaan tapasi tänään Punaisenmeren rannikolla Akabassa Jordanian kuninkaan Husseinin. Myös näissä keskusteluissa pohdittiin rauhanprosessin jatkumista, mutta toimittajia ei päästetty seuraamaan tapaamista.

Ennen lähtöään Gazasta Arafat sanoi, että tapaamisessa on esillä "monta keskustelunaihetta, joihin kuuluu kysymys rauhanprosessin jatkumisesta sekä se, miten toimia yhdessä rauhanprosessin edessä olevien esteiden voittamiseksi". Yksi esteistä on mitä ilmeisemmin pääministeri Netanyahun päätös sallia juutalaissiirtokuntien laajeneminen.

Arafat haluaa myös Husseinin auttavan häntä tapaamaan Netanyahun, jotta palestiinalaisten ja Israelin väliset neuvottelut pääsivät jälleen käyntiin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.