Mainos

Lähi-idän rauhasta neuvotellaan parin viikon välein

Israelin ja palestiinalaisten ensimmäiset suorat rauhanneuvottelut kahteen vuoteen alkoivat tänään heikoin odotuksin mutta suurin puhein. Tapaamisen lopuksi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sopivat neuvottelujen jatkamisesta.

Yhdysvaltain erityislähettiläs George Mitchell kertoo, että Netanjahu ja Abbas sopivat tapaavansa tästä lähin kahden viikon välein. Ensimmäisen kerran neuvotteluja jatketaan 14. ja 15. syyskuuta. Tapaaminen on määrä järjestää Lähi-idässä.

- Ensimmäinen tapaaminen oli pitkä ja tuottoisa. (Netanjahu ja Abbas) ilmaisivat haluavansa jatkaa neuvotteluja hyvässä uskossa ja tosissaan, Mitchell sanoo.

Netanjahu ja Abbas neuvottelivat Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin läsnäollessa kolme tuntia.

Mitchellin mukaan molemmat tukevat suunnitelmaa itsenäisen Palestiinan valtion luomisesta. He myös tuomitsivat siviileihin kohdistuvan väkivallan ja lupasivat työskennellä yhdessä turvallisuuden takaamiseksi.

Ennen tapaamista Netanjahu lupasi, että Israel on valmis etenemään neuvotteluissa nopeasti. Myös Abbas vakuutti haluaan saada rauha Lähi-itään.

- Rauha ei ole elinehto vain Palestiinalle ja Israelille vaan myös koko alueelle, Abbas sanoi.

Siirtokuntariita uhkaa kaataa neuvottelut

Rauhanprosessille on annettu aikaa vuosi. Odotukset sen onnistumisesta ovat alamaissa, koska kiistakysymyksiä on paljon.

Netanjahu korosti tänään, että pysyvän rauhan luomiseksi molempien osapuolten pitää tehdä kivuliaita myönnytyksiä. Israel muun muassa haluaa, ettei sen turvallisuus vaarannu ja että palestiinalaiset tunnustavat Israelin juutalaisena valtiona.

Abbas vaati jälleen Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen palestiinalaisalueilla sekä purkamaan Gazan alueen saarron.

Kiista juutalaissiirtokunnista uhkaa lopettaa neuvottelut alkuunsa. Netanjahu jäädytti juutalaissiirtokuntien rakentamisen määräajaksi viime vuoden lopulla. Määräaika umpeutuu syyskuun 26. päivä, eikä Netanjahu ole luvannut kiellolle jatkoa. Abbas puolestaan on ilmoittanut, että palestiinalaiset lähtevät neuvottelupöydästä, jos jäädytystä ei jatketa.

Gazan aluetta hallitseva palestiinalaisliike Hamas ei pidä Abbasia edustajanaan ja on vannonut jatkavansa hyökkäyksiä Israelia vastaan. Viime päivinä Hamasin iskuissa Länsirannalla on kuollut kuusi israelilaista.

(MTV3 - STT - AFP - DPA - Reuters)

Katso Risto Puolimatkan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.