Mainos

Lähi-idän rauhantoiveet hiipumassa

Toiveet Lähi-idän rauhasta hiipuvat, sillä väkivaltaisuudet Länsirannalla ja Gazan kaistalla näyttävät kiihtyvän. Sen paremmin israelilaiset kuin palestiinalaisetkaan eivät enää usko sovun syntyyn ainakaan ennen Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin virkakauden päättymistä 20. tammikuuta.

Palestiinalaismies sai surmansa israelilaissotilaiden luodeista varhain aamulla Gazan alueella. Surmatyö tapahtui lähellä Erezin tarkastuspistettä Israelin ja Gazan raja-alueella. Israelilaiset sotilaslähteet väittivät, että kyse olisi ollut terroristista, joka oli lähestynyt armeijan tarkastuspistettä kantaen suurta kassia ja huutaen "Jumala on suuri".

Kivet lentävät Lähi-idässä

Levottomuuksia on puhjennut myös Ramallahissa, Nablusissa ja Tulkaremissa. -Neuvottelujen jatkaminen häpäisee marttyyrien veren. Palestiinalaisten paluuoikeus ei ole kaupan, huusivat Israelin lipun polttaneet vihaiset palestiinalaismielenosoittajat Ramallahissa. Armeija avasi tulen mielenosoittajia vastaan, jolloin ainakin seitsemän mielenosoittajaa haavoittui kumipäällysteisistä luodeista. Nablusissa mielenosoittajat puolestaan polttivat Clintonin ja Israelin pääministerin Ehud Barakin kuvia ja huusivat iskulauseita.

Usko loppuu

Yhdysvalloissa Israelin puolesta neuvotteleva Gilead Sher ei usko presidentti Bill Clintonin ehtivän saavuttaa läpimurtoa Lähi-idän rauhanneuvotteluissa virkakautensa aikana. Clinton toimii presidenttinä vielä pari viikkoa.

Ehud Barak, Bill Clinton ja Jasser Arafat

Israelilainen päivälehti Yedioth Ahronoth kertoi tämän päivän numerossaan, että pääministeri Ehud Barak harkitsee koko rauhanprosessin jäädyttämistä, kunnes Yhdysvaltain uusi presidentti George W. Bush astuu virkaan ja Israelin pääministerinvaalit on saatu pidettyä.

Myöskään palestiinalaiset eivät tunnu enää uskovan rauhansopimuksen syntymiseen: -Seitsemän vuotta Israel on viivytellyt allekirjoittamiensa sopimuksien ja sitoumusten toimeenpanoa. Ei siis ole helppoa edetä neuvotteluissa presidentti Clintonin virkakauden jäljellä olevana aikana, sanoo PLO:n poliittisen osaston johtaja Farouq Kaddoumi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.