Mainos

Lähi-idän rauhansopimuksesta vaihtelevia toiveita

Lähi-idän viriävät rauhanneuvottelut ovat saaneet toiveikkaimmat povaamaan sovun syntyä jopa ennen vuodenvaihdetta. Neuvottelijat eivät kuitenkaan halua nostattaa ennenaikaisia toiveita.

Rauhan tähyilyä

Israelin oikeusministeri Yossi Beilin sanoi tänään, että lopullinen rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä on mahdollista saada aikaan lähiviikkoina. Ulkoministeri Shlomo Ben Ami ja palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat olivat puolestaan maltillisempia rauhanmahdollisuuksien suhteen.
-En halua herättää turhia kuvitelmia sanomalla, että sopimus on jo olemassa, mutta on olemassa mahdollisuus, että siihen päästään lähiviikkoina, Beilin sanoi Israelin radiolle.

Ben Amin mukaan sopimukseen ei välttämättä päästä ennen kuin Israelissa on valittu uusi pääministeri kahden kuukauden päästä. Hänen mukaansa Israel tekee kuitenkin kaikkensa, jotta osapuolet pääsisivät sopimukseen, joka on tärkeä Israelin hallitukselle. Kun sopimus saadaan aikaan, Israelin kansa saa sanoa mielipiteensä siitä joko parlamenttivaaleissa tai kansanäänestyksessä, Ben Ami sanoi.

Myös palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat oli varovainen lausunnoissaan. Hänen mukaansa huomenna alkavat erillisneuvottelut Yhdysvalloissa saattavat johtaa kolmikantaneuvotteluihin Israelin, palestiinalaisten ja Yhdysvaltain edustajien kesken. Erekat vaati tänään, että Israel noudattaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja vetäytyy palestiinalaisalueilta.

Hakkaaminen, kivittäminen ja ammuskelu ei laannu

Kaksi palestiinalaista koululaista haavoittui tänään, kun ryhmä juutalaisia siirtokuntalaisia avasi tulen heidän kouluaan kohti Huwaran kaupungissa Länsirannalla, kertoivat kouluviranomaiset. Toinen pojista haavoittui vaikeasti.

Israelin armeijan mukaan välikohtaukseen osallistui vain yksi siirtokuntalainen, joka kosti autonsa kivittämisen ampumalla kohti koulua. Armeija kiisti, että kukaan olisi haavoittunut.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.