Mainos

Lähi-idän rauhanprosessille uusi kolhu

Lähi-idän rauhanprosessi on tänään kärsinyt uuden iskun, kun Israelin armeijan sotilaat ampuivat palestiinalaismiehen Länsirannalla.

Israelin armeijan mukaan kyse oli kotietsinnästä, jolla pyrittiin ehkäisemään itsemurhaisku Israeliin.

Yhdysvallat ilmoitti tukevansa yhä palestiinalaisten pääministeriä Mahmoud Abbasia, joka uhkasi eilen erota tehtävistään. Abbas perui tälle päivälle suunnitellun tapaamisensa Israelin pääministerin Ariel Sharonin kanssa sen jälkeen, kun Fatah-puolueen johto syytti häntä liian pehmeästä otteesta rauhanneuvotteluissa.

Abbas pyysi eilisiltana eroa Fatahin keskuskomiteasta ja uhkasi erota pääministerin tehtävistä, jos palestiinalaishallinnon sisällä ei löydy sopua neuvotteluiden jatkosta.

Palestiinalaisjohto jakautunut

Abbasin erouhkaus on nostanut esiin piileviä ristiriitoja palestiinalaishallinnon sisällä.

Palestiinalaisvankien vapauttamisesta käydyt neuvottelut ovat herättäneet tyytymättömyyttä, koska kriitikkojen mielestä Abbas ei ole saavuttanut neuvotteluissa riittävästi tuloksia.

Israelilaisministeri Tsippie Livni sanoi tänään, ettei Israel aio vapauttaa äärijärjestöihin kuuluvia vankeja.

Fatah-puolueen sisällä tapahtunut jako on jättänyt presidentti Jasser Arafatin ja Abbasin vastakkaisille puolille. Valtataistelu tiivistyy kysymykseen rauhanneuvotteluista, joissa Abbas kannattaa tiiviimpää yhteistyötä Yhdysvaltojen ja Israelin kanssa.

Toiselta suunnalta Abbasia painostaa Israel, joka vaatii pääministeriltä kovempia otteita ääriryhmiä vastaan. - Me seisomme Abbasin takana, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Philip Reeker sanoi. - Olemme nähneet hänen kautensa aikana rakentavia muutoksia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.