Mainos

Lähi-idän rauhanneuvottelut ratkaisuvaiheessa

Lähi-idän rauhanneuvotteluissa Camp Davidissa odotetaan presidentti Bill Clintonin paluuta G8-maiden huippukokouksesta Japanista. Clinton saapuu Washingtoniin myöhään illalla Suomen aikaa ja jatkaa saman tien helikopterilla neuvottelupaikalle.

Aiemmin tänään Clinton sanoi, että Camp Davidin maratonneuvotteluissa on otettu askelia eteenpäin, hänen poissaolostaan huolimatta. Hän ei kuitenkaan suostunut arvioimaan, päästäänkö historialliseen sopuun vai ei.

Israelilaisten mukaan jo muutaman tunnin kuluttua Clintonin paikalle saapumisesta tiedettäneen, saadaanko kokouksessa aikaan minkäänlaista sopua. Pääministeri Ehud Barakin puhemies Gadi Baltiansky oli sanonut Israelin armeijan radiolle, että Israelin valtuuskunta on valmis pakkaamaan huomenna matkalaukkunsa, jos läpimurtoa palestiinalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa ei ole tapahtunut.

Israelin puolustusministeri Yossi Bellin sanoi kuitenkin tänään Israelissa, että kiista Jerusalemista on ratkaistavissa.
-Se on enemmän symbolinen ongelma kuin mitään muuta, hän sanoi.

Kokouspaikalta kantautuneiden tietojen mukaan Clintonin poissaollessa neuvotteluja johtaneella ulkoministeri Madeleine Albrightilla olisi sovitteluesitys valmiina Clinton paluuseen mennessä. Neuvotteluista on kuulunut viikonlopun ajan lähes pelkkiä huhuja, sillä tiukka tiedotussulku on yhä voimassa.

Pahin ongelma neuvotteluissa on yhä Jerusalemin kohtalo. Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Mahmud Abbas on jo sanonut, että rauhansopimusta ei synny ilman päätöstä Jerusalemin asemasta. Palestiinalaiset eivät halua hyväksyä mahdollista osittaista rauhansopimusta, jonka mukaan Jerusalemin asemasta päätettäisiin myöhemmin.

Israelin pääministeri Ehud Barak ja palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat ovat hieroneet rauhaa jo 12 päivää.
(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.