Mainos

Lähi-idän rauhanneuvotteluja uhkaa umpikuja

Kiista juutalaissiirtokuntien rakentamisesta horjuttaa Lähi-idän rauhanneuvotteluja.

Palestiinalaiset uhkaavat vetäytyä neuvotteluista, jos siirtokunnat jatkavat leviämistä Israelin vuoden 1967 sodassa miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Eilen siirtokunta-aktivistit ottivat varaslähdön ja aloittelivat rakentamista ennen kuin kymmenen kuukautta kestänyt rakennuskielto päättyi puolilta öin.

-Tänään me jatkamme sionistisen unelman rakentamista - Juudeassa ja Samariassa, sanoi kansanedustaja Danny Danon.

Siirtokuntalaiset katsovat, että heillä on historiallinen oikeus rakentaa raamatullisille maille. Palestiinalaisille samat maa-alueet ovat tulevan Palestiinan valtion osia.

-Jos Israel ei jatka siirtokuntien rakentamiskieltoa, rauhanneuvottelut ovat ajanhukkaa, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi Pariisissa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kieltäytyy jatkamasta siirtokuntien rakennuskieltoa, mutta eilen hän kehotti siirtokuntalaisia osoittamaan pidättyväisyyttä rakennushankkeissa. Hänen omassa Likud-puolueessaan rakentamisella on vahva tuki.

-Kannustan presidentti Abbasia jatkamaan rehellisiä keskustelujamme historiallisen rauhansopimuksen saamiseksi kansojemme välille, Netanjahu totesi rakentamiskieltoajan päätyttyä.

Netanjahun mukaan rauhansopimus voi syntyä vuoden sisällä. Abbas raotti mahdollisuutta sovunhieronnan jatkamiseen, koska palestiinalaisosapuoli ei ole aikeissa katkaista rauhanneuvotteluja heti.

Siirtokuntalaiset eivät piittaa Yhdysvaltain painostuksesta

Yhdysvallat taivuttelee Israelia ja palestiinalaishallintoa kompromissiin, jotta syyskuun alussa alkaneet rauhanneuvottelut eivät katkeaisi alkuunsa.

-Olemme toiveikkaita, sanoi presidentti Barack Obaman neuvonantaja David Axelrod ABC-tv-kanavalle.

Siirtokuntalaiset muurasivat peruskiviä jo eilen. Yksi kohde oli Revavan siirtokunnassa, joka sijaitsee Länsirannalla 35 kilometriä itään Israelin pääkaupungista Tel Avivista.

Maasiirtokoneet ja sementtirekat olivat valmiina, ja uuden rakennuksen peruskiven muurausta oli todistamassa 2000 siirtokuntalaisten tukijaa.

-Paras tapa lopettaa rakennuskielto on aloittaa rakentaminen. Viesti on suunnattu pääministerille. Vastusta presidentti Barack Obaman painostusta ja jatka rakentamista, Likudiin kuuluva kansanedustaja Danny Danon sanoi Jerusalem Post -sanomalehdelle.

Siirtokunta-aktivistien mukaan 2000 rakennushanketta voi alkaa vaikka heti, koska luvat ovat valmiina.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - DPA)

Katso presidentti Mahmud Abbasin kommentit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.