Mainos

Lähi-idän rauhanneuvotteluja jatketaan

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat jatkuneet väkivaltaisuuksista huolimatta.

Israel lykkäsi eilen neuvotteluja vuorokaudella juutalaissiirtokunnan asukkaan murhan vuoksi. Surma sai juutalaiset osoittamaan raivoisasti mieltään Gazan alueella. Palestiinalaiset vaativat tiistaina, että siirtokuntalaisten väkivalta otetaan mukaan Lähi-idän lopullista rauhansopimusta koskevien neuvottelujen asialistalle.

-Aiomme ottaa voimakkaasti esille siirtokuntien asukkaiden maanantaiset hyökkäykset palestiinalaisia kohtaan samoin kuin (Gazan alueen) sulun, palestiinalaisten pääneuvottelijoihin kuuluva Saeb Erekat sanoi. Israelin armeijan radio kertoi, että juutalaiset siirtokuntalaiset ovat ensimmäistä kertaa saaneet valtuudet partioida aseistettuina poliisin valvonnassa Hebronin kaupungin ympäristössä Länsirannalla.

Israelia edustavat neuvotteluissa ulkoministeri Shlomo Ben-Ami, turvallisuusneuvoston jäsen Amnon Lipkin-Shahak sekä pääministeri Ehud Barakin neuvonantaja Gilad Sher. Palestiinalaisista mukana ovat Erekatin lisäksi mm. tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo.

Palestiinalaismies surmattiin

Israelilaiset ja palestiinalaiset tulittivat yöllä useiden tuntien ajan toisiaan Neve Dekalimin juutalaissiirtokunnan lähellä Gazan alueella. Israelin armeijan lähteiden mukaan kukaan ei kuitenkaan haavoittunut tulituksessa. Länsirannan palestiinalaisalueelta Ajjan kylän ulkopuolelta löydettiin kuolleena palestiinalaismies, jota oli epäilty yhteistyöstä Israelin kanssa. Ruumiin löysivät alueen asukkaat.

Kuollut mies oli 38-vuotias, ja hänen epäiltiin toimineen yhteistyössä Israelin kanssa palestiinalaisten ensimmäisen kansannousun aikaan vuosina 1988-93. Hän pakeni tuolloin Israeliin, mutta muutti myöhemmin takaisin Länsirannalle. Länsirannalla sattui myös eilen vastaavanlainen tapaus, kun yhteistyöstä Israelin kanssa epäilty palestiinalaismies löydettiin kuolleena kotirapultaan. Lauantaina palestiinalaiset viranomaiset teloittivat kaksi miestä, jotka oli tuomittu avunannosta Israelille. Kahdelle muulle samasta rikoksesta syytetylle on myös langetettu kuolemantuomiot, joita ei ole vielä pantu täytäntöön.

Vaalikampanja alkoi

Rauhanneuvotteluista tuli välittömästi pääteema myös tänään virallisesti alkaneessa Israelin pääministerinvaalikampanjoinnissa. Vt. pääministeri Ehud Barakin kampanjamainoksissa kyseenalaistettiin oikeiston ehdokkaan Ariel Sharonin rauhantahto.

Sharonin leirissä puolestaan väitettiin, että vain Sharon voi tuoda kestävän rauhan rauhan Lähi-itään. Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan Sharon johtaa Barakia 17 prosenttiyksiköllä. Vaalit pidetään 6. helmikuuta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.