Mainos

Lähi-idän rauhanneuvotteluissa uusi yritys

Lähi-idässä valmistaudutaan maratonneuvotteluihin. Israel ja palestiinalaiset aloittavat rauhanneuvottelut tänään Egyptissä. Tavoitteena on päästä sopimukseen rauhasta ennen Israelin pääministerivaaleja.

Israelin ja palestiinalaisten edustajien on määrä aloittaa viime hetken maratonneuvottelut Tabassa, Egyptissä. Ministeritasoisten neuvottelujen odotetaan kestävän viikosta kymmeneen päivään, ja niiden tavoitteena on saada aikaan puitesopimus lopullisesta rauhasta ennen Israelin pääministerinvaaleja. Neuvottelujen perustana käytetään Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin laatimaa sopimusluonnosta.

Israelissa on määrä pitää parlamenttivaalit 6. helmikuuta. Mielipidetiedustelujen mukaan vt. pääministeri Ehud Barak olisi niissä häviämässä oikeistolaiselle Ariel Sharonille. Mikäli rauhansopimus saataisiin aikaan, se saattaisi parantaa Barakin mahdollisuuksia tulla valituksi. Toisaalta sopimus voi toimia myös häviön varmistavana tekijänä, mikäli Barakin katsotaan tehneen liikaa myönnytyksiä.

Barak ei elättele suuria toiveita Lähi-idän rauhasta tulevien neuvottelujen perusteella.
-Meidän ei tule haudata päätämme pensaaseen. Mahdollisuudet erimielisyyksien ylittämiseen näin lyhyellä aikavälillä eivät ole kovin hyvät, Barak sanoi tänään radiohaastattelussa. Hän kuitenkin lisäsi, että osapuolilla on velvollisuus ottaa selvää, mistä asioista he voivat olla yhtä mieltä ja mistä taas ei.

"Merkittävää edistystä"Nimettömänä esiintynyt korkea-arvoinen palestiinalainen neuvottelulähde sanoi eilen, että rauhanprosessissa saavutettiin kuluneella viikolla merkittävää edistystä.
-Merkittävää edistystä on tapahtunut ja joissain kysymyksissä jopa läpimurtoja. Israelilaiset ovat perääntyneet aluevaateistaan Länsirannalla, lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle. Israelin ulkoministeriö kuitenkin kiisti myöhemmin tiedot myönnytyksistä. Ulkoministeriön mukaan väkivaltaisuuksien vähentäminen on edelleen neuvottelujen keskeisin asia.

Sadat palestiinalaiset osoittivat eilen mieltään Ramallahissa Länsirannalla vaatien palestiinalaispakolaisille paluuoikeutta Israeliin. Israelin ja palestiinalaisten veriset yhteenotot ovat kestäneet nyt lähes neljä kuukautta. Väkivaltaisuuksissa on kuollut vajaat 400 ihmistä, heistä yli 300 palestiinalaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.