Mainos

Lähi-idän rauhanneuvotteluille jo päivämäärä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoo toivovansa, että Oslossa alkanut Lähi-idän rauhankokous mahdollistaisi lopullisen rauhansopimuksen aikaansaamisen 10 kuukauden kuluessa. Hän muistutti kuitenkin, että sitä ennen on tehtävä vaikeita päätöksiä. Palestiinalaislähteet kertoivat samanaikaisesti, että presidentti Jasser Arafat ja Israelin pääministeri Ehud Barak tapaavat vielä maanantaina puolenyön paikkeilla, vaikka tarkoitus oli, että he olisivat yhteisen neuvottelupöydän ääressä vasta tiistaina yhdessä Clintonin kanssa.

Presidentti Clinton saapuu Osloon

Palestiinalaisten edustaja Nabil Shaath tosin mainitsi, että Arafatin ja Barakin oli määrä keskittyä maanantaina enemmän menettelytapoihin kuin itse asioihin. Israelin, palestiinalaisten ja Yhdysvaltain johtajat ovat Oslossa osallistuakseen Israelin murhatun pääministerin Yitzhak Rabinin muistojuhlaan. Oslon huipputapaamiseen osallistuvat myös presidentti Martti Ahtisaari EU:n edustajana sekä Venäjän pääministeri Vladimir Putin.

Muistotilaisuuden lomassa pidettävien neuvottelujen päämääränä on saada vauhtia Lähi-idän rauhanprosessiin. Israelilaiset diplomaattilähteet kertoivat maanantaina, että lopulliset neuvottelut aloitetaan 8. marraskuuta Ramallahissa Länsirannalla. Pysyvä rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välille on tarkoitus saada aikaan ensi syyskuuhun mennessä. Lopullisessa rauhansopimuksessa pyritään ratkaisemaan kaikkein hankalimmat kysymykset, kuten Jerusalemin tulevaisuus, juutalaisten uudisasukkaiden kohtalo sekä palestiinalaispakolaisten asema.

Barak, Ehud ja Arafat, Jasser


Myöhään sunnuntai-iltana Osloon saapunut pääministeri Barak sanoi toivovansa, että Oslon sopimusten ilmapiiri ja Rabinin muisto toimisivat ponnahduslautana pysyvälle rauhalle. Clinton sanoi olevansa toiveikas rauhanneuvottelujen suhteen. Arafat sanoi, että hän aikoo pyytää Clintonin apua juutalaisten siirtokuntien vastustamiseen, koska ne tuhoavat hänen mukaansa Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan. Norjan poliisi on kokouksen vuoksi ryhtynyt ennennäkemättömiin turvatoimiin. Clinton on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on koskaan vieraillut Oslossa.

Maanantaina Oslon rautatietorille kokoontui muutama sata ihmistä osoittamaan mieltään Clintonia ja Yhdysvaltain kuolemanrangaistuskäytäntöä vastaan. Poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti.
(MTV3-STT-NTB-Reuters)
Visa Norosen raportissa enemmän Oslon tunnelmista (1:45)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.