Mainos

Lähi-Idän rauhankokous peruuntui viime metreillä

Israelin ja palestiinalaisten johtajien huipputapaaminen Egyptissä on kariutunut. Tel Avivissa räjähti autopommi.

Israelin pääministeri Ehud Barak perui tulonsa Egyptiin, koska palestiinalaiset eivät olleet hyväksyneet Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin tekemää välitystarjousta. Näin kokousta ei pidetty. Pääministeri Barakin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin oli määrä matkustaa Sharm el-Sheikhin lomakeskukseen Egyptiin tapaamaan presidentti Mubarakia.

Arafat saapuikin Sharm el-Sheikhiin, vaikka Barak perui tulonsa. Peruuntumisesta kertoi Egyptin hallituksen edustaja varhain aamulla, vain muutamaa tuntia ennen kaavailtua tapaamista. Mubarakin, Barakin ja Arafatin tapaamisessa aiottiin keskustella presidentti Clintonin välitystarjouksesta. Clinton pyrkii tarjouksella ratkaisemaan Israelin ja palestiinalaisten kiistat, joista pahimmat liittyvät Jerusalemin asemaan, juutalaisten siirtokuntiin palestiinalaisalueilla sekä palestiinalaispakolaisten kohtaloon.

Arafat kertoi Mubarakin tavattuaan, että Clintonin välitystarjous koostuu "näkökannoista ja ideoista". Palestiinalaiset aikovat Arafatin mukaan jatkaa tarjoukseen perehtymistä. Israelilaiset diplomaattilähteet pitivät kuitenkin mahdollisena, että Barak ja Mubarak olisivat yhteydessä toisiinsa vielä torstain aikana.

Varauksia puolin ja toisin

Palestiinalaisten kerrottiin suhtautuvan yhä varauksellisesti Clintonin esittämään rauhansuunnitelmaan. Israel

Barak, Ehud ja Arafat, Jasser

taas hyväksyi varhain aamulla rauhansuunnitelman "keskustelujen pohjaksi", kertoivat Israelin hallituslähteet.
Pääministeri Barakin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Danny Yatom sanoi kuitenkin, ettei Barak suostu allekirjoittamaan rauhansopimusta, jossa Itä-Jerusalemin moskeija-alue luovutettaisiin palestiinalaisten hallintaan. Clintonin laatima ehdotus antaisi palestiinalaisille hallintaoikeuden Itä-Jerusalemin moskeija-alueella, kun taas palestiinalaispakolaisten oikeutta palata Israeliin rajattaisiin tuntuvasti.

Ei sopimusta ennen vaaleja

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi tänään, ettei lopullisen rauhansopimuksen syntyminen ole todennäköistä ennen Israelin vaaleja. Israelissa pidetään pääministerinvaali 6. helmikuuta.
-Näin meillä on aikaa 40 päivää, joten nähtäväksi jää, miten me sen käytämme, Erekat sanoi Israelin armeijan radiossa. Erekat huomautti samalla, ettei Clintonin ehdotus rauhansopimukseksi ole riittävän yksityiskohtainen, jotta sen pohjalle voitaisiin rakentaa lopullinen sopimus. Hän vakuutti kuitenkin, että palestiinalaiset haluavat jatkaa rauhanponnisteluja.

Pommi räjähti Tel Avivissa

Tel Avivin rantaa

Räjähdykset ovat ravistelleet israelilaista Tel Avivin rannikkokaupunkia. Pommi räjähti keskipäivän aikaan bussissa, joka oli matkalla Tel Avivin pohjoisosien läpi Ramat Ganin kaupunginosassa. Kolmetoista ihmistä haavoittui, joista kaksi vakavammin, sairaalasta kerrottiin. Linja-autosta löytyi toinenkin pommi, joka ei kuitenkaan räjähtänyt.

Varsinaisen Israelin alueella on viime kuukausien aikana räjähtänyt kaksi autopommia. Iskuissa kaksi ihmistä on saanut surmansa ja kymmeniä loukkaantunut. Pommin asettaja ei ollut vielä selvillä. Ensimmäiset epäilyt liittivät Tel Avivin räjähdyksen käynnissä oleviin rauhantunnusteluihin Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Myös yksi israelilaissotilas kuoli pommiräjähdyksessä Sufassa.

Barak tuomitsi

Palestiinalaisten ääri-islamilainen Hamas-järjestö sanoi iskun olevan vastaus "Israelin väkivaltaan", mutta ei ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Israelin pääministeri Ehud Barak tuomitsi torstaina Tel Avivin pommi-iskun ja sanoi, ettei se estä hänen pyrkimyksiin saavuttaa rauha Lähi-idässä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.