Lähi-idän rauhankokous halutaan päätökseen tänään

Yhdysvaltain johdolla käytävät Lähi-idän rauhanneuvottelut pyritään saamaan päätökseen tämän päivän aikana.

Valkoisen talon mukaan suunnitelmissa on edelleen saada kokous päätökseen ennen presidentti Clintonin lähtöä G8-huippukokoukseen. Lockhart sanoi myös, että sekä Israelin että Palestiinan neuvottelijat ovat tietoisia aikataulusta. Kaikki kolme neuvotteluryhmää tapasivat sunnuntaina, mutta ilman johtajiaan.

Israel pessimistinen

Israel on esittänyt epäilyjä neuvottelujen tuloksellisuudesta. Israelin parlamentin puhemies Avraham Burgin mukaan pääministeri Ehud Barak oli sanonut hänelle puhelimessa eilen, että hän ei usko osapuolten pääsevän sopuun ennen Clintonin lähtöä. Palestiinalaiset ovat puolestaan antaneet ymmärtää, että he ovat halukkaita jatkamaan neuvotteluja Clintonin lähdön jälkeenkin.
-Jos amerikkalaiset päättävät jatkaa neuvotteluja, niin en usko, että hylkäämme tarjouksen, sanoi palestiinalaisten epävirallinen tiedottaja Hassan Abdel Rahman Washingtonissa.

Tapaamiset jatkuneet, edistystä toivotaan

Loma-asunnollaan Camp Davidissa huippukokousta isännöivä Clinton tapasi eilen amerikkalaisia neuvottelijoita ja sen jälkeen hän keskusteli pääministeri Barakin kanssa. Sunnuntaina Clintonin kerrottiin tavanneen ensin Arafatin ja sitten Barakin. Myöhemmin sunnuntaina Israelin, Palestiinan ja Yhdysvaltain edustajat neuvottelivat yhdessä.

Clinton on rikkonut ensimmäistä kertaa Lähi-idän rauhankokousta ympäröineen tiukan uutispimennon. Huippukokousta loma-asunnollaan isännöivä Clinton sanoi maanantain New York Daily News-lehdelle, että neuvottelut ovat "vaikein asia, joihin olen koskaan törmännyt". Clinton oli kuitenkin edelleen varovaisen toiveikas neuvottelujen onnistumisesta.

Barak ja Arafat neuvottelivat Bill Clintonin johdolla lähes koko viime yön. Keskustelujen pääaiheena on ollut rauhanneuvottelujen vaikein kysymys, Jerusalemin asema. Molemmat osapuolet vaativat Jerusalemia pääkaupungikseen. Neuvotteluista kantautuneiden epävirallisten tietojen mukaan Jerusalemin asemaa koskevassa kiistassa olisi edistytty.

Tietojen mukaan kaupungin rajoja laajennettaisiin niin, että lukuisat läheiset Länsirannan asutukset liitettäisiin kaupungin alueeseen. Palestiinalaiset saisivat haltuunsa osan itäisestä Jerusalemista, mutta tietojen mukaan oli epäselvää, kuinka suuren itsehallinnon palestiinalaiset saisivat alueella. Palestiinalaiset ovat sanoneet, että he eivät hyväksy muuta kuin täydellisen itsehallinnon Jerusalemin itäosassa.

Israelilaisten lähteiden mukaan pääministeri Barak on myös valmis sopimaan palestiinalaisvaltion rajoista. Lisäksi Barakin sanotaan harkitsevan YK:n palestiinalaispakolaisia koskevan päätöslauselman hyväksymistä. Päätös takaisi palestiinalaispakolaisille oikeuden palata Israeliin. Palestiinalaiset ovat vaatineet, että 3,5 miljoonan pakolaisen täytyy saada palata takaisin Israelin valtaamille alueille. Jasser Arafatin sanotaan olevan kuitenkin edelleen vastahangassa.

Puolittainenkin neuvottelutulos toivottava

Ulkopoliittiset asiantuntijat ovat arvelleet, että Camp Davidissa päästään ainoastaan osittaiseen neuvottelutulokseen. Neuvottelijoiden uskotaan saavan aikaan jonkinlaisen sopimuksen täydellisen katastrofin välttämiseksi, mutta kuumimpien kiistakysymysten ratkaisemista joudutaan lykkäämään edelleen.

Israelin parlamentin puhemies Avraham Burg uskoo, että kokous saattaa päättyä tuloksettomana, mutta on mahdollista, että Israel suostuu kokouksen päätteeksi tunnustamaan palestiinalaisvaltion. Neuvottelujen epävirallinen takaraja häämöttää huomenna aamupäivällä Yhdysvaltain aikaa, jolloin Clintonin on määrä lähteä G8-maiden kokoukseen Japaniin. Amerikkalaisviranomaisten mukaan Clinton aikoo pysyä aikataulussaan ja hän haluaa saada neuvottelutuloksen aikaan ennen lähtöään. Yhdysvalloissa uskotaan kuitenkin, että Clinton saattaa siirtää lähtöään, jos neuvottelut ovat ratkaisevassa vaiheessa keskiviikkona.

Israelin edustajat ovatkin antaneet ymmärtää, että Clinton käyttää matka-aikatauluaan tekosyynä saadakseen neuvotteluihin vauhtia. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Lähi-idän rauhansopimuksen pitäisi olla valmis syyskuun 13. päivään mennessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat