Mainos

Lähi-idän rauhankokouksesta laihat odotukset

Lähi-idän huomiselta kriisikokoukselta ei odoteta läpimurtoa.Sekä israelilaiset ja palestiinalaiset ovat sanoneet, etteivät he usko kokouksen johtavan suuriin tuloksiin Lähi-idän rauhanprosessissa. Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin johdolla pidettävän kokouksen arvellaan korkeintaan päättävän viime viikkojen väkivaltaisuudet.

Israelin pääministeri Ehud Barak on syyttänyt palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia levottomuuksista. Hallitukselleen Barak on sanonut, että rauhanprosessi nykyisessä muodossaan on ehkä tullut tiensä päähän.

Palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekatin mukaan Arafat tulisi kokouksessa jälleen vaatimaan kansainvälistä tutkimusta väkivaltaisuuksista. Erekat sanoi, ettei hän ole kovin toiveikas kokouksen suhteen.

Kokoukseen osallistuvat lisäksi ainakin Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, YK:n pääsihteeri Kofi Annan sekä Jordanian kuningas Abdullah II.

Arafat listaa sittenkin ehtoja

Arafat asettaa ehtoja saapumiselleen lähi-idän kriisikokoukseen. Palestiinalaisten neuvottelijan mukaan Arafat osallistuu huomiseen kokoukseen, jos sille sovitaan täsmällinen esityslista.

Neuvottelijana toimivan Nabil Shaathin mukaan egyptiläisten ja palestiinalaisten tekemä esityslista poikkeaa amerikkalaisten tekemästä. Shaathin mukaan palestiinalaiset vaativat muun muassa väkivallan lopettamista ja Israelin vetäytymistä palestiinalaisalueilta levottomuuksia edeltäneisiin asemiin.

Vaatimuslistalla on myös väkivaltaisuuksien kansainvälinen tutkiminen sekä sitoutuminen allekirjoitettavien sopimusten täytäntöön.panemiseen.
(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.