Mainos

Lähi-idän pakolaiskriisi pahin sitten Israelin synnyn

Yli kolme vuotta kestäneen Irakin sodan aikana lähes neljä miljoonaa irakilaista on paennut kodeistaan kuoleman pelossa. YK arvioi, että maassa tapetaan noin 3000 ihmistä kuukausittain.

Kotimaansa verenvuodatusta pakenevat irakilaiset muodostavat suurimman muuttovirran Lähi-idässä sitten vuoden 1948, jolloin palestiinalaiset pakenivat mailtaan Israelin valtion syntyessä.

- Kyse on nopeimmin kasvavasta pakolaiskriisistä maailmassa, pakolaisjärjestö Refugees Internationalin johtaja Kenneth Bacon arvioi.

Moni irakilainen pakenee kuoleman pelossa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Irakissa surmataan kuukausittain 3000 ihmistä. Irakista on lähtenyt vuoden 2003 sodan alun jälkeen ulkomaille arviolta kaksi miljoonaa ihmistä ja 1,7 miljoonaa on paossa maan sisällä. Joka kuukausi noin 50 000 irakilaista jättää kotinsa turvaa hakiessaan.

- En voi elää enää Bagdadissa, joka on muuttunut kuolleiden kaupungiksi. En ole valmis siihen, että lapseni varttuisivat orpoina, muuttopäätöksensä tehnyt lakimies Asama Rifaat sanoo.

Myös muuttovirta Libanonista on kiihtynyt viimekesäisen sodan jälkeen. Kymmenettuhannet ovat lähteneet ulkomaille työpaikan perässä, valtaosa heistä on koulutettuja nuoria.

Jordania ja Syyria ongelmissa pakolaisvirran vuoksi

Naapurimaat kantavat päävastuun Irakin pakolaisista

Valtaosa Irakin rajan ylittäneistä on päätynyt naapurimaihin Jordaniaan ja Syyriaan, joissa on ennestään asunut vuosikymmenten ajan satojatuhansia palestiinalaispakolaista. Maiden rahkeet ovatkin pakolaisten vuoksi lujilla.

Jordan on jo passittanut jonkun verran tulijoita takaisin Irakiin kuulustelujen jälkeen. Syyria ei ole juurikaan saanut tunnustusta siitä, että se on Jordanin tavoin ottanut vastaan ainakin puoli miljoonaa irakilaista.

Työttömyyden vaivaamassa Syyriassa vain harva tulija löytää elannon. Irakin amerikkalaishallinnossa työskennellyt Ahlam al-Jibouri on onnistunut pääsemään tekstiilitehtaaseen, jossa hän puurtaa 12-tuntista työpäivää.

- 80 dollarin kuukausipalkka ei riitä puoleen vuokrasta, Damaskoksen slummissa asuva nainen sanoo. Hän pakeni sen jälkeen kun hänet siepattiin ja uhattiin tappaa "amerikkalaisten vakoojana". Vapaaksi hän pääsi perheen keräämien lunnaiden turvin.

Nyt hän tarvitsisi 4000 dollaria sepelvaltimovaivansa hoidattamiseen. Syyriassa sairaanhoidon saanti on vaikeaa, ja al-Jibourin kokemus siitä on murheellinen. Hänen 12-vuotias Anas-poikansa kuoli valtionsairaalassa, jonne hän joutui selkäkivun takia:

- Hänestä otettiin röntgenkuva ja lääkärit antoivat hänelle yhden pistoksien. Hän kuoli pian sen jälkeen, al-Jibouri kertoo.

Länsimaihin pääsee pakolaisstatuksen turvin vain murto-osa irakilaismuuttajista. UNHCR:n mukaan verenvuodatuksen jatkuessa kaikkia irakilaisia tulijoita pitäisi kohdella pakolaisina.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.