Mainos

Lähi-idän neuvottelut päätökseen

Israelin ja palestiinalaisten korkean tason turvallisuusneuvottelut lähellä Jerusalemia ovat tällä erää päättyneet.

Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten tapaaminen päättyi vailla varsinaisia tuloksia varhain sunnuntaina. Yhdysvaltalaisen televisiokanava CNN:n mukaan palestiinalaiset kuvasivat kuitenkin kolme tuntia kestäneitä neuvotteluja "positiivisiksi".

Neuvottelujen odotetaan saavan jatkoa pikapuoliin. Palestiinalaisedustajan mukaan turvallisuuskeskusteluihin on nyt viimein saatu vauhtia.

Palestiinalaisten turvallisuusministeri Mohammed Dahlan tapasi korkea-arvoisia israelilaisia turvallisuusviranomaisia. Mukana oli kenraali Amos Gilad, joka koordinoi Israelin toimia palestiinalaisalueilla ja turvallisuuspalvelu Shin Bethin edustajia.

Kyseessä oli ensimmäinen tämän tason tapaaminen sen jälkeen, kun Yhdysvallat, Israel ja palestiinalaiset neuvottelivat Lähi-idän rauhansuunnitelmasta Jordaniassa viime viikolla.

Tapaamisessa keskusteltiin palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin vetäytymisestä miehitetyiltä palestiinalaisalueilta. Palestiinalaiset vaativat Israelin vetäytymistä Gazan kaistalta ja Betlehemistä vastineena sille, että palestiinalaishallinto ottaa alueiden turvallisuuden hallintaansa, kertoi nimettömänä pysytellyt korkea-arvoinen palestiinalaislähde uutistoimisto AFP:lle.

Saman lähteen mukaan Dahlan aikoo vaatia Israelia myös lopettamaan palestiinalaisjohtajien tappoiskut ja pidättäytymään sotilaallisista tunkeutumisista palestiinalaisalueille.

Israelin pääministeri Ariel Sharon on ehdottanut, että Israelin joukot voisivat vetäytyä osasta Gazan aluetta ja luovuttaa alueen palestiinalaishallinnon vastuulle. Palestiinalaisten pääministeri Mahmoud Abbas kuitenkin kieltäytyi tuolloin tarjouksesta sanoen, että äärijärjestöjen kanssa pitää sopia tulitauosta ennen sitä. Eilen palestiinalaishallinto sanoi kuitenkin olevansa valmis ottamaan vastuun alueista, jos Israel lopettaa Hamas-johdon vastaiset iskut.

Sharon ehdotti tulitaukoa Hamasille

Sharon on palestiinalaislähteiden mukaan ehdottanut palestiinalaisille ääriryhmille tulitaukoa, mutta äärijärjestö Hamas on torjunut ehdotuksen. Korkea-arvoisen neuvonantajan perille toimittamassa ehdotuksessa Israel lupaa keskeyttää kolmeksi päiväksi palestiinalaisaktivistien jahtaamisen. Vastineeksi Sharon vaatii Hamasia olemaan iskemättä Israeliin.

- Hamas torjuu kaikki tulitaukoehdotukset niin kauan kuin miehitys jatkuu, sanoi Hamas-johtaja Abdel Aziz Rantisi, jonka Israelin armeija yritti surmata tällä viikolla.

Yhdysvallat jatkaa rauhanponnistelujaan

Yhdysvallat on jatkanut tahollaan rauhanponnisteluja. Sen diplomaattien oli määrä saapua Lähi-itään eilen illalla. Veteraanidiplomaatti John Wolfin vetämän ryhmän oli alun perin määrä neuvotella rauhansuunnitelman toteuttamisesta.

Väkivaltaisuudet jatkuivat Lähi-idässä eilenkin. Yksi kivillä israelilaispanssaria heitellyt nuori sai surmansa Länsirannalla, kun israelilaisjoukot avasivat tulen. Israel tiukensi päivällä matkustusrajoituksia Gazassa. Viimeisen viikon aikana Lähi-idässä on kuollut yli 50 ihmistä Israelin ohjusiskuissa ja palestiinalaisten itsemurhaiskussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.