Mainos

Lähi-idän neuvotteluja jatketaan huomenna

Israelin ja palestiinalaisten neuvottelijat päättivät keskustelunsa tänä aamuna ilman läpimurtoa, mutta keskusteluja on määrä jatkaa huomenna juutalaisten sapatin päätyttyä.

Israel-PLO

Palestiinalaisneuvottelijoihin kuuluva Jasser Abed Rabbo kertoi Palestiinan ääni -radioasemalle, että neuvotteluja on tarkoitus jatkaa vielä kahden päivän ajan. Rabbon mukaan pitäisi kuitenkin tapahtua ihmeitä, jotta sopimukseen päästäisiin vielä Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin virkakautena, joka päättyy 20. tammikuuta. Presidentti Clinton ei enää usko rauhansopimuksen syntyvän omalla virkakaudellaan.

Israelin pääministerin Ehud Barakin turvallisuusneuvonantaja Danny Yatom sanoi puolestaan, että "neuvottelut eivät olleet täysin tuhoon tuomittuja". Erezissä Israelin ja Gazan kaistan rajalla käytyjen neuvottelujen tarkoituksena oli päästä yhteisymmärrykseen presidentti Clintonin tekemän rauhansuunnitelman pohjalta.

Israelin edustajien mukaan neuvotteluissa oli vielä suuria erimielisyyksiä. Palestiinalaisille ei kelpaa pelkkä periaatesopimus tai väliaikainen ratkaisu. He haluavat toteuttamiskelpoisen ja kansainvälisen yhteisön takaaman kokonaisvaltaisen rauhansopimuksen. Clinton sanoi, että mitä hyvänsä asiassa tapahtuu, vastuu on Israelin pääministerinvaalin voittajalla ja Yhdysvaltain seuraavalla hallinolla.

Palestiinalainen al-Ayyam-lehti kirjoitti viitaten palestiinalaislähteisiin, että Yhdysvallat harkitsee Arafatin ja Barakin välisten neuvottelujen järjestämistä Washingtonissa. Lehden mukaan on myös mahdollista, että Yhdysvaltain presidentti tulee Lähi-itään valamaan toivoa molempiin osapuoliin.

Palestiinalainen sai surmansa


Yksi palestiinalainen mies sai surmansa israelilaissotilaiden luodeista jaetussa Hebronin kaupungissa tänään, kertoi uutistoimisto AFP.

Toimiston valokuvaajan mukaan israelilaissotilaat kiirehtivät hebronilaiseen ravintolaan kuultuaan räjähdyksen sieltä. Sotilaat ampuivat miestä päähän ravintolassa ja veivät mukanaan miehen ruumiin. Israelin armeija vahvisti, että sotilaat ampuivat miehen.

Armeijan mukaan miehellä oli ase ja tämän takana oli ihmisiä, jotka heittivät pommin ja ampuivat sotilaita kohden ennen kuin sotilaat avasivat tulen. Lisäksi neljä palestiinalaista haavoittui yhteenotoissa israelilaispoliisien kanssa palestiinalaisten mielenosoitusmarssien jälkeen Hebronissa.

Marssilla, johon osallistui 2 000 ihmistä, vastustettiin rauhanneuvotteluja ja uudelleen aloitettua turvallisuusyhteistyötä Israelin ja palestiinalaisten kesken. Myös Ramallahissa järjestettiin marssi, johon osallistui 3 000 ihmistä.

Marssin jälkeen israelilaissotilaat ampuivat kyynelkaasua ja kumivaippaluoteja palestiinalaisryhmään, joka heitti kiviä kaupungin laidalla sijaitsevalla tarkastuspisteellä. Kaksitoista palestiinalaista haavoittui luodeista, kertoivat sairaalan työntekijät.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.