Mainos

Lähi-idän levottomuuksissa kuolonuhreja

Lähi-idän väkivaltaisuudet ovat vaatineet kuolonuhreja tänäänkin.

Yksi israelilainen ja yksi palestriinalainen saivat surmansa erillisissä välikohtauksissa tänään. Kumpikin vainaja oli siviili. Monissa kahakoissa on tullut myös loukkaantuneita.Se oli ensimmäinen kuolemantapaus sen jälkeen kun tulitauosta sovittiin Egyptissä tiistaina päättyneessä huippukokouksessa.

Israel hellitti palestiinalaisalueiden saartoa avaamalla Karnin rajanylityspaikan Gazan alueella tavaraliikenteelle osana tulitaukosopimusta. Israelin armeijan mukaan raja on nyt auki tavaraliikenteelle, mutta ei palestiinalaisille.

Erezin ylityspaikka, jota palestiinalaiset käyttävät lähinnä työmatkoihin, pysyi edelleen suljettuna, ja sadat palestiinalaiset osoittivat siellä mieltään. Armeija vastasi kivitykseen kumiluodein. Myös Gazan lentokenttä avautui liikenteelle. Sitä ennen palestiinalaiset olivat syyttäneet Israelia vitkuttelusta palestiinalaisalueiden saarron purkamisessa.

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Nabil Shaath arvosteli Israelia "minimaalisista" toimista rauhan palauttamiseksi.
-Israel haluaa tappaa palestiinalaiset ja sen vuoksi jatkaa heidän piiritystään, hän sanoi Kairossa.

Tilanne rauhaton

Israelin ulkoministeri Shlomo Ben-Ami syytti torstaina palestiinalaisten itsehallintoa siitä, ettei se noudata

Egyptissä tiistaina tehtyä sopimusta väkivaltaisuuksien lopettamisesta Gazassa ja Länsirannalla. Hän sanoi maansa radiossa lähettävänsä Sharm el-Sheikhin neuvotteluihin osallistuneiden maiden ulkoministereille viestin, jossa todetaan palestiinalaisviranomaisten toteuttaneen saavutettua sopimusta kyseenalaisesti, joko tarkoituksella tai välinpitämättömyyttään.

-Minusta tilanne ei ole rauhoittunut, hän sanoi. Hän epäili myös palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kykyä hillitä palestiinalaisia. Ben-Amin mukaan esimerkiksi Arafatin johtamaan Fatahiin kuuluvan Tanzeem-joukon toiminta on selvästi ristiriidassa sopimuksen kanssa.

Israel on jo aiemmin vaatinut Arafatia pitämään kurissa Fatahin pyssymiehet, jotka ovat olleet näkyvästi mukana viime viikkojen väkivaltaisissa yhteenotoissa. Fatahin johtoon kuuluva Marwan Barghouthi vakuutti torstaina julkaistussa lehtihaastattelussa, ettei hän anna joukoilleen määräystä taistelujen lopettamisesta. -Palestiinalaisten kansannousua ei voida lopettaa määräyksellä, koska se ei alkanut määräyksellä. Puhumme väestä kaduilla emmekä armeijasta, Barghouti huomautti.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.