Mainos

Lähi-idän kvartetti pui palestiinan hallitusta

Yhdysvallat haluaa edelleen pitää voimassa palestiinalaisten talouspakotteet kunnes uusi hallitus hyväksyy länsivaltojen asettamat vaatimukset.

Ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan Yhdysvallat ei ole vielä päättänyt tunnustaako se uuden palestiinalaishallituksen. Samalla hän muistutti, että hallituksen on hyväksyttävä länsimaiden sille asettamat vaatimukset.

Rice osallistui eilen Berliinissä niin sanotun Lähi-idän kvartetin kokoukseen. Nelikko keskusteli palestiinalaisten tulevan hallituksen asemasta.

Yhdysvallat, Venäjä, EU ja YK korostivat kokouksen päätteeksi tukevansa palestiinalaisten hallitusta, joka tunnustaa Israelin, luopuu väkivallasta ja noudattaa Israelin ja palestiinalaisten aiemmin solmimia sopimuksia.

Yhdysvallat haluaa edelleen pitää voimassa palestiinalaisten talouspakotteet kunnes uusi hallitus hyväksyy länsivaltojen asettamat vaatimukset. Venäjä ja YK puolestaan haluaisivat, että palestiinalaishallitus tunnustettaisiin. Venäjä vaatikin kokouksen edellä, että nykyhallitusta vastaan julistetut pakotteet on purettava.

Yhdysvallat, EU ja Israel ottivat pakotteet käyttöön palestiinalaisten äärijärjestön Hamasin voitettua parlamenttivaalit runsas vuosi sitten. Nämä pitävät Hamasia terroristijärjestönä.

Palestiinalaisjärjestöt Hamas ja sitä maltillisempi Fatah sopivat aiemmin tässä kuussa perustavansa kansallisen yhtenäisyyden hallituksen. Hamas ei ole kuitenkaan vielä vaatimusten mukaisesti tunnustanut Israelia eikä sitoutunut lopettamaan väkivaltaisuuksia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.