Mainos

Lähi-idän konflikti kiristyy entisestään

Israel on pidättänyt kymmeniä Hamasin poliitikkoja ja virkamiehiä Pidätykset ja hyökkäys Gazaan saivat palestiinalaiset raivostumaan.

Lähi-idän konfliktin osapuolet luisuivat tänään jälleen yhä kauemmas mahdollisista rauhanneuvotteluista Israelin pidätettyä kymmeniä palestiinalaisten johtavan Hamas-liikkeen jäseniä ja laajennettua hyökkäystään Gazassa.

Pidätyskampanjassa otettiin kiinni lähes koko Hamasin Länsirannalla toimiva johto. Israelin mukaan pidätykset tehtiin, koska Hamas tukee terroristeja. Pidätykset ovat osa monitahoista painostus- ja sotilaallista operaatiota viime sunnuntaina siepatun israelilaissotilaan vapauttamiseksi. Pidätykset saivat palestiinalaiset raivoihinsa.

-Näitä tekoja on suunniteltu palestiinalaisten parlamenttivaaleista lähtien, eikä niiden tavoitteena ole painostaa Hamasia vapauttamaan israelilaissotilas, Hamasin edustaja ja parlamentin varapuhemies Ahmed Bahar sanoi.

Presidentti Mahmud Abbas tuomitsi pidätykset. Hän pyysi YK:ta puuttumaan asiaan heti, jotta Hamas-johtajat vapautettaisiin.

Abbasin Fatah-liikkeen edustajat ilmaisivat myös huolensa siitä, että palestiinalaishallinnon pidätykset muodostavat poliittisen tyhjiön palestiinalaisalueille. Palestiinalaiset ääriryhmät uhkasivat puolestaan tappaa siepatun israelilaissotilaan, jos Israel ei lopeta hyökkäystään Gazassa.

-Pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz ovat täysin vastuussa siepatun sotilaan hengestä jos hyökkäys jatkuu, ilmoitti Kansan vastarintakomiteat (PRC) -järjestön edustaja Abu Abir.

PRC ilmoitti myös tappaneensa sieppaamansa 18-vuotiaan juutalaissiirtokuntalaisen, jonka ruumis löydettiin torstain vastaisena yönä.

PLO-Israel-lippugrafiikka

Hyökkäys Gazaan laajeni

Israel laajensi tänään edelleen hyökkäystään Gazan kaistalla. Sadat palestiinalaistaistelijat odottivat Gazan pohjoisosan raja-alueella Israelin joukkojen seuraavan rintaman tunkeutumista alueelle.

Israelin hävittäjät ampuivat Gazan kaupungissa ohjuksen Islamilainen jihad -liikkeen taistelijan autoon. Gazan ja Egyptin rajalla puolestaan naamioituneet palestiinalaistaistelijat räjäyttivät suurehkon aukon raja-aitaan Rafahin kaupungin liepeillä. Silminnäkijöiden mukaan satoja ihmisiä tunkeutui aukon kautta Gazan puolelle. Rafahin rajanylityspaikka on ollut suljettuna sunnuntaista lähtien.

Moskovassa koolla olleet G8-maiden ulkoministerit ilmaisivat huolensa Israelin toimista.

-Kehotamme Israelia itsehillintään, ministereiden lausunnossa todettiin.

"Ei syytä huoleen"

Lähi-Idän konfliktiin perehtynyt tutkija Hannu Juusola Helsingin yliopistosta arvioi STT:lle tilanteen olevan nyt vakava, muttei välttämättä käänteentekevä.

-Israel on harrastanut tällaisia poliitikkojen pidätyksiä aiemminkin. Muutoinkaan mitään olennaista muutosta ei ole tapahtunut, vaan kyseessä on enemmänkin yksi kuohahdus tilanteessa, jossa on välillä akuutimpaa ja välillä rauhallisempaa, Juusola sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.