Mainos

Lähi-idän kahinoille ei näy loppua

Lähi-idän väkivaltaisuudet ovat ajamassa aluetta kohti yhä suurempaa katastrofia.

Israel on jatkanut päivän aikana ilmaiskujaan palestiinalaiskohteita vastaan. Israel tulitti taisteluhelikoptereilla Jeninin ja Tulkarmin kaupungeissa Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevia palestiinalaiskohteita. Ainakin 50 palestiinalaista haavoittui tulituksessa, kertoivat palestiinalaislähteet. Veri virtasi myös muualla palestiinalaisalueilla.

Israelin sotilaat ampuivat palestiinalaispoliisin Länsirannalla ja maanviljelijän Gazan kaistalla. Israelin armeijan mukaan kummatkin olivat aseistettuja ja uhkasivat sotilaita. Nablusin kaupungissa Länsirannalla Israelin sotilaat puolestaan ampuivat 20-vuotiaan kiviä heitelleen miehen. Palestiinalaiset taas tulittivat kranaatein Gadidin juutalaissiirtokuntaa Länsirannalla. Kukaan ei loukkaantunut tulituksessa.

-Tämä on sotaa, ystävät, tämä on sotaa, kiteytti Israelin liikenneministeri Reuven Rivlin tilanteen uutistoimisto Reutersille. Palestiinalaisten tiedotusministeri Abed Rabbo vaati lopettamaan "Israelin terrorin ja kertakaikkisen palestiinalaiskansan tuhoamisen". Rabbo sanoi pitävänsä Yhdysvaltoja päävastuullisena lauantain hyökkäykseen, koska iskua ei olisi voitu hänen mukaansa tehdä Yhdysvaltain tietämättä. Yhdysvallat kiisti myöhemmin tienneensä iskusta ennakolta.

Pyhä sota jatkuu

Nablusissa yli 50 000 palestiinalaista osallistui Israelin eilisessä ilmaiskussa surmansa saaneiden
11 palestiinalaispoliisin hautajaisiin. Yhteensä iskussa kuoli 12 ihmistä. Hautajaissaattueen osallistujat ampuivat ilmaan rynnäkkökivääreillään ja vaativat kostoa sekä huusivat ääri-islamilaisia Hizbollah- ja Hamas-sissiliikkeitä kannattavia iskulauseita.

Samaan aikaan Kairossa koolla olevat Arabiliiton johtajat sopivat, että palestiinalaisten kansannousun, intifadan, on jatkuttava "mihin hintaan tahansa". Arabiliiton johtaja Amr Moussa peräänkuulutti myös kansainvälistä väliintuloa palestiinalaisalueille.
-Kansainvälistä väliintuloa ja palestiinalaisten kansainvälistä suojelua tarvitaan, jotta järjestelmällinen teurastus ja sotarikokset siviilejä vastaan saadaan loppumaan, Moussa jyrisi.

Ulkovallat tuomitsivat

Colin Powell

Maailmalla Lähi-idän väkivallan ja verenvuodatuksen kiihtyminen otettiin vastaan toistamalla vaatimukset paluusta neuvotteluihin. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kehotti osapuolia tekemään kaiken voitavansa väkivallan lopettamiseksi.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi perjantaista itsemurhaiskua Israeliin kauhistuttavaksi, mutta kuvasi Israelin vastausta "suhteettomaksi".
-Ainut tie ulos väkivallan kierteestä on paluu neuvotteluihin, Annan sanoi. Myös EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi kehotti osapuolia kantamaan vastuunsa ja palaamaan neuvottelupöytään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.