Mainos

Lähi-idän huipputapaaminen päättyi tuloksettomana

Israelin ja Gazan rajalla järjestetty Yhdysvaltain, Israelin ja palestiinalaisten huippukokous päättyi kriisitunnelmissa tänään aamupäivällä. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat lähti kokouspaikalta antamatta minkäänlaista lausuntoa, ja Yhdysvaltain edustaja ilmoitti hetken päästä, että "huippukokous on ohi". Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ei sitoutunut tapaamisessa jatkamaan luvattua vetäytymistä Länsirannalta.

Netanyahu sanoi, että vetäytyminen jatkuu, kunhan palestiinalaiset hoitavat oman osuutensa. Vetäytymisen aikataulu riippuu hänen mukaansa siitä, kuinka nopeasti palestiinalaiset täyttävät omat sitoumuksensa.

Israel vaatii palestiinalaisia luopumaan ensi toukokuuksi kaavaillusta itsenäisyysjulistuksesta, hillitsemään väkivallanpurkauksia israelilaisia vastaan, keräämään pois luvattomat aseet ja hyväksymään Israelin asettamat ehdot palestiinalaisvankien vapauttamiselle.

Clinton: Albright jatkaa välitysyrityksiä

Clinton vakuutteli puolestaan toimittajille parituntisen huippukokouksen jälkeen, että hän oli "päässyt asettamiinsa tavoitteisiin" Lähi-idän -matkallaan. Clinton sanoi uskovansa, että rauhanprosessi "on jälleen raiteillaan". Hänen mukaansa osapuolet sopivat uusista toimista, joiden avulla lokakuussa solmittua hataraa rauhansopimusta on tarkoitus toteuttaa käytännössä.

Clinton kertoi, että ongelmien ratkomista jatketaan lähiviikkoina. Ulkoministeri Madeleine Albright palaa hänen mukaansa lähiaikoina välitysmatkalle Lähi-itään.

Clinton myönsi, että Israelin vetäytymiseen Länsirannalta liittyy ongelmia. Hän vastasi välttelevästi kysymykseen, aikooko Israel jatkaa vetäytymistään suunnitelmien mukaisesti ensi perjantaina. Gazasta Clinton lensi Betlehemiin, missä hän teki kiertoajelun - oppaanaan Jasser Arafat - ja sytytti joulukuuseen valot yhdessä vaimonsa Hillaryn ja tyttärensä Chelsean kanssa.

"Epävirallinen kanava" ratkomaan vankikiistaa

Netanyahu vaati jälleen eilen, että palestiinalaisten on huolehdittava luvattomien aseiden takavarikoista itsehallintoalueilla ja ryhdyttävä tehotoimiin ääriliikkeitä vastaan. Hän toisti myös sen, ettei hän aio vapauttaa vankiloista väkivaltarikoksista tuomittuja palestiinalaisia. Clinton kertoi tiistaina, että vankikiistaa ratkaisemaan perustetaan "epävirallinen kanava".

Israelin ja palestiinalaisten yhteisen komitean oli puolestaan määrä käsitellä Israelin asettamia ehtoja vielä tiistain kuluessa. Yksi Israelin asettamista ehdoista toteutui eilen, kun palestiinalaisten kansallisneuvosto kumosi PLO:n peruskirjasta ne kohdat, joissa oli vaadittu Israelin tuhoa.

Clinton vieraili ensimmäisenä maansa presidenttinä palestiinalaisten hallussa olevalla Gazan kaistalla.
(STT-DPA-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.