Mainos

Lähi-idän huippukokous Egyptissä

Lähi-idässä toiveet rauhanneuvottelujen aloittamisesta uudelleen ovat lisääntyneet, kun julkisuuteen tuli tieto Israelin ja palestiinalaisten johtajien ensimmäisestä huippukokouksesta lähes neljään vuoteen.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak on kutsunut Israelin pääministerin Ariel Sharonin ja palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin neuvonpitoon Egyptiin ensi viikon tiistaiksi.

Pääministeri Sharonin kanslian mukaan kokous pidettäisiin Sharm el-Sheikhissä. Sharon on kanslian mukaan vastannut myöntävästi kutsuun, jonka esitti Jerusalemissa vieraileva Egyptin tiedustelupalvelun päällikkö Omar Suleiman. Myös palestiinalaisten presidentti on hyväksynyt kutsun, kertoi korkea palestiinalaisviranomainen.

Myöhemmin selvisi, että tapaamiseen osallistuu myös Jordanian kuningas Abdullah II. Mubarak oli lähettänyt kutsun Sharonin ja Abbasin lisäksi myös Jordanian kuninkaalle ja tämä oli viranomaisten mukaan hyväksynyt kutsun.

Myönteinen kehitys tapaamisen taustalla

Sharonin kanslian mukaan korkean tason tapaamisen taustalla on viimeaikainen myönteinen kehitys turvallisuusasioissa. Sekä Sharon että Abbas ovat todenneet, että nyt on "historiallinen mahdollisuus" saada rauhanneuvottelut jälleen alulle. Välien lähentyminen alkoi tilanteen rauhoittamisella Gazassa. Abbas neuvotteli alueella militanttien palestiinalaisjärjestöjen kanssa päiväkausia saadakseen nämä lopettamaan hyökkäykset israelilaiskohteisiin. Israel puolestaan hyväksyi palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen sijoittamisen Gazaan.

Israelin puolustusministeriön edustaja Amos Gilad ilmoitti tänään, että Israelin etsintäkuuluttamien radikaalien palestiinalaisjohtajien jäljittäminen voidaan keskeyttää huipputapaamiseen asti. Gilad huomautti kuitenkin, ettei kyseessä ole mikään yleinen armahdus.

-Me emme puhu armahduksesta, vaan keskeytyksestä. Jos terrori alkaa uudelleen ja murhat ja hyökkäykset jatkuvat, palaamme takaisin tiukkojen toimien tielle, Gilad sanoi.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta tilanne on edelleen tulenarka. Viimeksi eilen Israel jarrutteli vetäytymistään Länsirannan kaupungeista palestiinalaisten tekemien iskujen jälkeen.

Israelin ja palestiinalaisten johtajat eivät ole tavanneet toisiaan lähes neljään vuoteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.