Lähi-idän historialliset rauhanneuvottelut käynnistyivät USA:ssa

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat alkaneet Washingtonissa. Kyseessä ovat osapuolten ensimmäiset suorat neuvottelut lähes kahteen vuoteen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton avasi neuvottelut sanoen, että Israel ja palestiinalaiset ovat ottaneet tärkeän askeleen kohti rauhaa.

Heti neuvottelujen aluksi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vaati Israelia lopettamaan saarron Gazan alueen saarron. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan kutsui rauhan tietä erittäin pitkäksi. Hän sanoi Israelin olevan valmis kulkemaan sitä, että alueelle saataisiin turvallisuutta, molemminpuolista kunnioitusta ja hyvää naapuruutta.

Läpimurron mahdollisuuksia ei kuitenkaan pidetä hyvinä. Neuvotteluja varjostavat muun muassa kysymys juutalaissiirtokuntien laajentamisesta sekä viime päivien hyökkäykset Länsirannalla.

Netanjahun ja Abbasin on määrä neuvotella tänään kolme tuntia Clintonin luotsaamana. Rauhanprosessille on annettu aikaa vuosi.

Levottomuudet varjostavat rauhanneuvotteluja

Rauhanneuvotteluista huolimatta levottomuudet ovat jatkuneet Lähi-idässä. Myöhään eilisiltana kaksi israelilaista haavoittui, kun heidän autoonsa hyökättiin Länsirannalla.

Hyökkäys tapahtui lähellä palestiinalaisalueen juutalaista siirtokuntaa. Tiistaina neljä israelilaista kuoli vastaassa hyökkäyksessä Länsirannalla.

Rauhanneuvotteluja vastustava palestiinalaisliike Hamas on ilmoittautunut tiistaisen iskun tekijäksi ja uhannut jatkaa väkivaltaa alueella. Hamas ei kuitenkaan ole kommentoinut osallisuuttaan viimeisimpään hyökkäykseen.

YK:n vika?

Väkivaltaisuuksien alkusysäys oli vuoden 1947 YK:n päätös jakaa brittien hallinnoima Palestiina kahtia. Toisen maailmansodan juutalaisvainojen jälkeen juutalaisten vaatimukset omasta maasta kuultiin ja se vaikutti myös YK:n päätökseen.

Tarkoituksena oli, että osa Palestiinasta kuuluisi arabeille, toinen puoli juutalaisille. Alueen arabihallinto sekä arabimaat olivat jakoon tyytymättömiä.

Ristiriitojen keskiössä ovat olleet pääasiassa palestiinalaisten asuttamat Gaza ja Länsiranta. Israel valloitti alueet vuonna 1967. Se on vetäytynyt Gazasta, Länsirannalla on vielä satoja siirtokuntia..

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Risto Puolimatkan juttu

Lue myös:

    Uusimmat