Mainos

Lähi-idän hätäkokous jatkui eripuraisena Washingtonissa

Lähi-idän tuoreen kriisin ratkaisemiseksi koolle kutsuttu hätäkokous jatkui tänään Washingtonissa keskinäisen syyttelyn merkeissä. Yhdysvallat yritti kiihkeästi estää kokouksen täydellisen epäonnistumisen, ja illaksi kaavailtua johtajien yhteistapaamista siirrettiin useaan otteeseen erimielisyyksien vuoksi.

-Pöydällä on vaikeita, vakavia ongelmia. Osapuolten välillä on edelleen vakavia erimielisyyksiä, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Nicholas Burns.

Israelin ja palestiinalaisten valtuuskunnat kävivät sitkeitä neuvotteluja ulkoministeriössä Warren Christopherin johdolla. Vaikka vaikeimmista ongelmista ei kerrottu julkisesti, Hebronin kaupunki näytti nousevan keskeiseksi kiistakysymykseksi. Israelilaiset torjuivat palestiinalaisten vaatimuksen, jonka mukaan Israelin olisi viipymättä vetäydyttävä Hebronista. Israel ei aio vetäytyä ennen kuin alueen turvallisuusjärjestelyt ovat kunnossa. Hebronissa on pieni juutalainen siirtokunta keskellä palestiinalaisasutusta.

Presidentti Bill Clintonin, Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin yhteistapaamista siirrettiin iltapäivän mittaan, jotta osapuolille jäisi enemmän aikaa kiistojen ratkaisemiseen. Ulkoministeri Christopher yritti ratkoa riitakysymyksiä neuvotteluissaan Israelin ulkoministerin David Levyn ja palestiinalaisneuvottelijat Nabil Shaathin ja Jasser Abed Nabbon.

Israelilaislähteiden mukaan Netanyahu olisi halunnut tavata Arafatin vielä kerran ennen illan yhteistapaamista. Palestiinalaislähteiden mukaan Arafat kuitenkin torjui pyynnön. Netanyahu ja Arafat tapasivat kahden kesken eilen Clintonin kutsuttua heidät huippukokoukseen estääkseen Lähi-idän rauhanponnistelujen kariutumisen Länsirannan ja Gazan viimeviikkoisten väkivaltaisuuksien jälkeen. Tapaaminen oli vasta toinen sen jälkeen, kun Netanyahun johtama oikeistohallitus nousi valtaan Israelissa viime toukokuussa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.