Mainos

Lähi-idän erityislähettiläs aloitti tehtävänsä

Lähi-idän kvartetin valtuuttama Tony Blair ei aio neuvotella Hamas-järjestön kanssa. Lähettilään tehtävänä on esitellä yksityiskohtainen suunnitelma syyskuuhun mennessä palestiinalaisvaltion perustamiseksi.

Britannian entinen pääministeri Tony Blair on matkustanut ensimmäistä kertaa Lähi-itään erityislähettiläänä. Blair vieraili ensin pikaisesti Jordaniassa ja saapui Israeliin iltapäivällä.

Keskustelujaan Jordanian ulkoministerin Abdel Ilah Khatibin kanssa Blair luonnehti "positiivisiksi ja rakentaviksi". Myöhemmin illalla erityislähettiläs tapaa vielä Israelin ulkoministerin Tzipi Livnin ja puolustusministeri Ehud Barakin.

Huomenna ovat vuorossa kahdenkeskiset keskustelut Israelin pääministerin Ehud Olmertin sekä palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin ja pääministeri Salam Fayyadin kanssa.

Blairin tiedottaja kertoi, ettei lähettiläs neuvottele Hamas-järjestön viranomaisten kanssa, sillä Hamasin kanssa keskustelu ei kuulu Blairin valtuuksiin. EU, Israel ja Yhdysvallat pitävät Gazan kaistan kesäkuussa verisesti hallintaansa ottanutta Hamasia terroristijärjestönä.

Hamas ei ollut tyytyväinen järjestön sulkemiseen neuvottelujen ulkopuolelle.

- Jos Tony Blairin tehtävä erityislähettiläänä ei perustu läpinäkyvyyteen, rehellisyyteen ja kaikkien osapuolten kunnioittamiseen, se epäonnistuu, sanoi Hamasin tiedottaja.

Blairin vaikeana tehtävänä on esitellä syyskuuhun mennessä yksityiskohtainen suunnitelma, jonka perusteella voidaan perustaa elinkelpoinen palestiinalaisvaltio Israelin rinnalle. Erityislähettiläänä Blair työskentelee Lähi-idän kvartetin valtuuttamana. Kvartettiin kuuluvat EU, YK, Yhdysvallat ja Venäjä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.