Mainos

Lähettiläs: Kiinan ihmisoikeudet parantuneet

Kiinan ihmisoikeustilanne on parantunut viime aikoina, minkä vuoksi Yhdysvallat saattaa harkita vielä voimassa olevien Kiinan vastaisten pakotteiden kumoamista pian, sanoi Yhdysvaltain Kiinan-lähettiläs James Sasser tänään.

-Yhdysvallat on pitänyt voimassa vielä muutamia pakotteita, ja toivomme, että ne voitaisiin kumota pian, hän kertoi. Hän ei kuitenkaan asettanut mitään aikataulua pakotteiden kumoamiselle, mutta tähdensi Kiinan hallituksen olevan nykyisin aiempaa halukkaampi vuoropuheluun ihmisoikeuksista.
-Näemme Kiinan siirtyvän ihmisoikeuksien, siis länsimaisittain käsitettyjen ihmisoikeuksien, kunnioittamista sekä poliittista moniarvoisuutta kohti, Sasser sanoi.

Sasser viittasi kahden tunnetun toisinajattelijan Wei Jingshengin ja Wang Danin vapauttamiseen. Samalla hän muistutti, että useat eurooppalaiset viranomaiset ovat viime aikoina tutustuneet Tiibetin oloihin, ja että poliittista keskustelua käydään Kiinassa aiempaa vapaammassa ilmapiirissä.

Sasserin mukaan Kiina ei kuitenkaan todennäköisesti vapauta lisää toisinajattelijoita ennen presidentti Bill Clintonin Kiinan-vierailua. Clintonin on määrä aloittaa runsaan viikon kestävä vierailunsa ensi viikon torstaina. Hän on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee Kiinassa Pekingin Tiananmenin aukion verilöylyn jälkeen. Kiinan kansanarmeija tukahdutti verisesti opiskelijoiden demokratialiikkeen mielenosoituksen 4. kesäkuuta 1989.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiinassa on yhä noin kaksi tuhatta poliittista vankia. Ihmisoikeuksien ja kauppakysymysten ohella vierailun tärkeimmäksi aiheeksi nousee Sasserin mukaan ydinaseet ja niiden leviämisen estäminen.

Ydinasekysymykset muuttuivat polttaviksi sen jälkeen, kun Intia ja Pakistan tekivät kummatkin useita ydinkokeita toukokuussa kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta. Amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan Kiina auttoi Pakistania kehittämään ydinohjelmaansa.

Clinton tapaa kiinalaisen virkaveljensä Jiang Zeminin 27. kesäkuuta.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.