Mainos

Lähetti elävän kylmiöön - lääkärin syytteet hylättiin

Turkulainen erikoislääkäri ei lyönyt laimin virkavelvollisuuksiaan, kun julisti virheellisesti miespotilaan kuolleeksi toukokuussa 2009. Potilas menehtyi oikeuslääketieteen laitoksen kylmiössä seuraavana aamuna.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tänään ratkaisunsa jutussa, jossa syyttäjä vaati lääkärille tuomiota tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus hylkäsi syytteen.

Käsiteltävänä ollut tapaus sattui Turussa toukokuussa 2009. Lääkintähelikopteriyksikön erikoislääkäri julisti syvässä shokkitilassa olleen miespotilaan kuolleeksi myöhään illalla, ja hoito lopetettiin.

Potilas vietiin Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen kylmätilaan. Siellä huomattiin seuraavana aamuna, että mies hengitti vielä. Miestä alettiin hoitaa, mutta hän kuoli hoidosta huolimatta runsaan tunnin kuluttua.

Äärimmäisen harvinainen tapaus

Lääkärin mukaan potilaan elvytystä ei ollut enää syytä jatkaa tilanteessa, jossa potilas oli ennen tämän kuolleeksi julistamista. Syyttäjä myönsi tämän, mutta katsoi lääkärin muutoin laiminlyöneen potilaan asianmukaisen jatkohoidon, esimerkiksi liuotushoidon.

Oikeus oli syyttäjän kanssa eri mieltä ja hylkäsi nelikymppistä turkulaista mieslääkäriä vastaan nostetun syytteen. Lisäksi lääkärille määrättiin maksettavaksi valtion varoista noin 8 000 euroa oikeudenkäyntikulujen korvauksia.

Tapaus, jossa kuolleeksi katsotun ja kylmiöön viedyn potilaan todetaankin olevan vielä elossa, on hyvin harvinainen ellei jopa ainutlaatuinen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkintäyksikön päällikkö Riitta Kauppila toteaa, ettei hänen tiedossaan ole yhtään samanlaista tapausta ainakaan viime vuosilta.

THL vastaa oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen järjestämisestä. Sellainen voidaan tehdä vainajalle esimerkiksi silloin, kun kuoleman aiheuttajaksi epäillään rikosta tai hoitovirhettä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.