Mainos

Lähetätkö tekstiviestejä unissasi? Tällaisia ovat oudoimmat unihäiriöt

Erilaiset uni- ja nukkumishäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina niin Suomessa kuin maailmallakin.

Yleisin ongelma on unettomuus. mukaan joka kymmenes suomalainen kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta.

Jos uneen liittyy poikkeavaa liikehtimistä tai käyttäytymistä, puhutaan parasomniasta eli unen erityishäiriöistä.

Tavallisia oireita ovat esimerkiksi unissakävely ja unissapuhuminen. Näiden rinnalle on kuitenkin ilmaantunut lista muita, hieman erikoisiakin parasomnian muotoja, joiden määrän on raportoitu olevan kasvussa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC listasi suurelle yleisölle tuntemattomammat unen erityishäiriöt.

Tekstiviestittely:

Kun teknologian käyttö tulee yhä suuremmaksi osaksi jokapäiväistä arkeamme, ulottuvat sen vaikutukset myös uniin. Kansainvälisillä uniklinikoilla on todettu, että yllättävän moni tekstiviestittelee unissaan.

– On erittäin yleistä, että ihminen jatkaa unessa ollessaan samojen rutiinien toistoa, kuin mitä hän tekee valveillaoloaikanaan, kertoo unihäiriöihin erikoistunut lääkäri Kirstie Andersson BBC:n haastattelussa.

Syöminen:

Osa unissakävelijöistä havahtuu aamulla sotkuiseen keittiöön. Unissaan syöminen tai joidenkin kohdalla jopa kokkailu kuuluvat unen erityishäiriöiden laajaan kirjoon. Kyseisestä häiriöstä käytetään myös nimeä yöllinen syömissyndrooma.

Siitä kärsivät saattavat pahimmillaan ravata jääkaapilla tietämättään useita kertoja yön aikana. Häiriö saattaa aiheuttaa paitsi painonnousua myös tukehtumisvaaran.

Seksin harrastaminen:

Seksisomniaksi kutsuttu tila, missä ihminen harrastaa unissaan seksiä, on tullut yleiseen keskusteluun mukaan vasta joitakin vuosia sitten.

Asiantuntijoiden mukaan riski seksin harrastamiseen tiedostamattomassa tilassa kasvaa stressin myötä. Päihteet lisäävät riskiä merkittävästi.

Maailmalla ja Suomessa on ollut viime vuosina yhä enemmän raiskausoikeudenkäyntejä, jotka liittyvät seksin harrastamiseen nukkuvan kanssa.

"Räjähdys" pään sisällä:

Juuri unitilaan vaipumassa oleva henkilö säpsähtää hereille kuullessaan räjähdykseen tai kovan pamahduksen. Kaikki on kuitenkin kuviteltua.

Monet häiriöstä kärsivät ryntäävät yön aikana useita kertoja ulko-ovelle, koska he uskovat, että lähistöllä on sattunut pommi-isku.

Vaikka häiriö on potilaalle fyysisesti kivuton, heikentää se merkittävästi unen laatua ja sitä kautta myös elämänlaatua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.