Mainos

Lähestyvät vaalit kuohuttavat Turkissa – puolueet vaativat äänestäjien tarkkaa seulomista: Listoilla esimerkiksi 165-vuotias mies ja 1000 samassa asunnossa asuvaa ihmistä

Turkissa poliittiset puolueet ovat vaatineet rekisteröityjen äänestäjien tarkkaa seulomista, kun esille on tullut tuhansia valekäyttäjiltä vaikuttavia tapauksia.

Kummallisten äänestäjien joukossa on muun muassa useita yli 100-vuotiaita ensiäänestäjiä sekä yksi, jonka rekisteröinnin mukaan pitäisi pitää tällä hetkellä maailman vanhimman miehen titteliä huimalla 165-vuoden iällään, kertoo BBC.

Turkkilaiset opposition edustajat ovat kertoneet myös, että esille on tullut yli 1000 rekisteröitynyttä äänestäjää, jotka ilmoituksen mukaan asuvat kaikki samassa asunnossa.

Vaaliuurnilla 165-vuotias mies

Turkissa valmistaudutaan maaliskuisiin vaaleihin, joissa presidentti Recep Tayyip Erdoganin edustama Oikeus ja kehitys -puolue eli AKP voi joutua taistelemaan asemastaan pahemmin kuin vuosiin.

Väriä vaalipuheisiin on saatu rekisteröityneiden äänestäjien tarkemmasta seulomisesta.

Kymmenientuhansien valeäänestäjien paljastuttua oppositiopuolueet ovat väittäneet AKP-puolueen pyrkimyksenä olleen manipuloida äänestystä.

Tasavaltaisen kansanpuolueen CHP:n ja Kansojen demokraattisen puolueen HDP:n mukaan epätavalliset äänestäjäprofiilit on löydetty alueilta, joissa erityisesti AKP on menettänyt kannatustaan viime vaaleissa.

Äänestäjälistoilta on löydetty esimerkiksi noin 6000 yli 100-vuotiasta rekisteröitynyttä äänestäjää, joista osa voittaisi ikäkilpailussa jopa maailman vanhimman ihmisen.

Heistä yksi on väitetysti vuonna 1854 syntynyt Ayse Ekici, joka äänestyslistan mukaan päätti odottaa pitkät 165 vuotta ennen politiikkaan sekaantumista, sillä Ekici on rekisteröitynyt turkkilaisille listoille ensikertalaiseksi äänestäjäksi.

1000 rekisteröitynyttä äänestäjää samassa asunnossa

Kummastusta herättäneiden yli satavuotiaiden henkilöiden äänestysinnokkuuden lisäksi esille on tullut muitakin omituisuuksia.

Yli 1000 rekisteröitynyttä äänestäjää asuu listan mukaan samassa asunnossa, ja tarkemman tutkimuksen perusteella useat äänestäjät asuvat esimerkiksi tyhjissä kerrostaloissa, työmaa-alueilla tai nelikerroksisen kerrostalon viidennessä kerroksessa. 

Myös äänestysinnokkuudet ovat rekisterin mukaan kasvaneet käsittämättöntä vauhtia. Erään Canrikissa sijaitsevan alueen rekisteröityneiden äänestäjien määrä kasvoi puolessa vuodessa 95 prosentilla.

Maan oppositio on pyytänyt rekisterilistojen perinpohjaista syynäystä muiden huijausyritysten varalta. 

AKP kertoo olevansa syytön

Maanantaina uutisiin valeäänestäjistä reagoitiin. Oppositiota tyynnyteltiin kertomalla, että kymmeniätuhansia valeäänestäjiä oli jo poistettu listoilta.

AKP:n mukaan valeäänestäjissä ei kuitenkaan ollut kyse johtavan puolueen aseman pönkittämisestä, vaan päin vastoin.

Puolueen edustajan mukaan opposition tarkoituksena oli saada kansalaiset ajattelemaan, että presidentin oma puolue olisi ollut valeäänestäjien takana. 

– Me olemme suurimpia uhreja tässä, puolueen kansanedustaja Recep Ozel totesi Reutersille. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja