Mainos

Lähes puolet suomalaislapsista syntyy avioliiton ulkopuolella

Viime vuonna lapsista jo 40 prosenttia syntyi avioliiton ulkopuolella Suomessa. Luku on kasvanut keskeytyksettä kolme vuosikymmentä.

Avoliitossa syntyvien lasten määrä on nousussa Suomessa . Viime vuonna suomalaislapsista jo 40 prosenttia syntyi avioliiton ulkopuolella. 70-luvun alussa vain joka kahdeskymmenes lapsi syntyi perheeseen, jossa vanhemmat eivät olleet avioituneet.

Luku on kasvanut keskeytyksettä kolme vuosikymmentä. Pitkäaikaiseen kasvuun haetaan selitystä muun muassa yksilöllistymisestä ja avioliiton merkityksen muuttumisesta.

Kirkon perheasiain keskuksen johtajan Matti Eskon mukaan avioliittoinstituutio on muuttunut merkittävästi vuosien mittaan.

-Nämä ovat pitkiä trendejä ja kertovat kyllä sen, että avioliittoinstituutio on muutoksessa ja muutoskriisissä. Jossain mielessä avioliitolla on hätätila, arvelee Matti Esko.

Avioliiton ja lasten hankinnan välisen siteen löystymiselle ei löydy yhtä ainoaa selitystä. Suunta on sama myös muissa Pohjoismaissa. Sen sijaan muissa EU-maissa näin vahvaa trendiä ei ole.

Tilastojen mukaan kuitenkin yhä useampi suomalaispari avioituu perheen esikoisen syntymän jälkeen.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 08.08.2002)

Aiemmin avioliitto oli pyhä, nyt se on maallistunut. Avioerot ja yhä useamman lapsen syntyminen avioliiton ulkopuolella liittyvät osittain myös naisten itsenäistymiseen, sanoo professori Riitta Jallinoja.
Katso professori Jallinojan haastattelu

(Huomenta Suomi 08.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.