Mainos

Lähes puolet lapsista ja nuorista liikkuu seuroissa

Suomalaisia lapsia ja nuoria eniten liikuttavia lajeja ovat jalkapallo, pyöräily, hiihto, uinti ja juoksulenkkeily.

Urheiluseuroilla on entistä tärkeämpi rooli lasten ja nuorten liikuttamisessa: lähes puolet 3-18 -vuotiaista on mukana seurojen toiminnassa. Neljäs kansallinen liikuntatutkimus osoittaa, että tästä ikäluokasta 91 prosenttia ilmoittaa harrastavansa urheilua ja liikuntaa. Kymmenessä vuodessa kasvua on tapahtunut 15 prosenttiyksikköä.

Suomalaisia lapsia ja nuoria eniten liikuttavia lajeja ovat jalkapallo, pyöräily, hiihto, uinti ja juoksulenkkeily. Pojilla jalkapallo on ylivoimaisessa johdossa, mutta myös tytöt ovat siirtymässä perusliikunnasta kohti joukkuelajeja. Tyttöjen omia lajeja ovat vanhastaan voimistelu, tanssi, taitoluistelu ja ratsastus.

- Lapset ja nuoret harrastavat liikuntaa useimmiten omatoimisesti kavereiden kanssa, mutta urheiluseurojenkin toimintaan osallistuu 42 prosenttia eli yhteensä 417 000 lasta ja nuorta. Tytöt ovat menneet enemmän eteenpäin vasta 2000-luvulla. Seuroissa urheilevien suhteellinen osuus kaikista on noussut, ja puolet harrastaa vähintään kahta lajia, toteaa johtaja Juhani Pehkonen TNS Gallupilta.

Alueelliset erot ovat erittäin suuria. Uudellamaalla joka toinen lapsi tai nuori on mukana urheiluseuran toiminnassa, mutta Pohjois-Suomessa vain joka kolmas. Kaikkein aktiivisimpia ovat pääkaupunkiseudun 11-12 -vuotiaat pojat, joista seuroissa urheilee kaksi kolmesta.

- Viimeisen 10 vuoden aikana urheiluseuratoimintaan on tullut vuositasolla 65 000 harrastajaa lisää, vaikka samaan aikaan nämä ikäluokat ovat pienentyneet yhteensä 40 000:lla, kertoo kehitysjohtaja Pasi Mäenpää Nuoresta Suomesta.

250 000 haluaisi mukaan

Mäenpää arvioi tämän kehityksen olevan pitkälti lajiliittojen ja seurojen moniarvoisen toiminnan ansiota. Toisaalta 250 000 lasta ja nuorta urheiluseurojen ulkopuolelta haluaisi tulla mukaan toimintaan.

- Kaikissa lajeissa ja seuroissa ei ole 3-6 -vuotiaille lapsille tarjolla laadukasta toimintaa. Tämän ikäluokan kiinnostuneita on 80 000 ja 7-18 -vuotiaita 170 000. Kiinnostus kohdistuu eniten jalkapalloon, yleisurheiluun ja salibandyyn, luettelee Mäenpää.

Mäenpää arvelee ohjaajapulan olevan mahdollisesti edessä, jos näistä edes 100 000 todella tulisi seuroihin. Tällä hetkellä ohjaajia on 40 000, ja lisätarve olisi heti 10 000.

Trendilajeista rullalautailu ei ole jatkanut nousuaan yleiseen suosioon ehkä vaikean motoriikan takia. Jääkiekko polkee paikoillaan hallien lisääntymisestä huolimatta suosituimpien lajien takana. Mäenpää arvelee syyksi muita korkeammat kustannukset.

Positiivisista galluptuloksista huolimatta Mäenpää huomauttaa, että peruselämän vähentynyt fyysinen rasitus ja muiden harrastusten suuntautuminen kaukosäätimen ja tietokoneiden käyttöön eivät takaa aktiivisuutta ja intensiteettiä treenaamisessa, eikä tätä puolta ei ole edes tutkittu. Määrissä hän kehuu suomalaisten olevan lähellä maailmanennätystä, sillä vain Ruotsissa ja Norjassa ollaan samalla tasolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.