Mainos

Lähes puolet kunnista hakee valtionapua

Avun hakijoiden joukossa on tavallista enemmän rannikon ja Pohjanmaan kuntia, jotka toivovat apua tulvavahinkojen kattamiseen.

Harkinnanvaraista valtionapua vuodelle 2004 hakee 215 kuntaa, mikä on noin puolet Suomen kunnista. Määrä on reilut kymmenen kuntaa enemmän kuin viime vuonna. Sisäministeriöstä arvellaan, että avustusta myönnetään noin 70-80 kunnalle.

Avustukseen on käytettävissä reilut 48 miljoonaa euroa, vajaa miljoona enemmän kuin vuosi sitten. Haettavan avustussumman suuruus on 235,5 miljoonaa euroa.

Avun hakijoiden joukossa on tällä kertaa tavallista enemmän rannikon ja Pohjanmaan kuntia, jotka toivovat valtiota apuun taannoisten tulvavahinkojen kattamiseen. Jotkut kunnat taas toivovat valtion tulevan hätiin suurten irtisanomisten kunnalle aiheuttamissa vaikeuksissa.

Suurimmista kaupungeista avun tarpeessa ilmoittavat olevansa muun muassa Vantaa, Iisalmi, Varkaus, Savonlinna, Kuusankoski, Raahe ja Kajaani. Maakunnittain eniten avustushakemuksia on vanhastaan tullut Itä-Suomen ja Lapin kunnista.

Hakemuksissa vedotaan yleensä verotulojen heikkoon kehitykseen sekä sosiaali- ja terveysmenojen ennakoimattomaan kasvuun. Avustusten myöntämisperusteluja on viime vuosina kiristetty. Rahaa myönnetään tilapäisten tai poikkeuksellisten talousvaikeuksien kanssa kamppaileville kunnille. Negatiivisen vuosikatteen lisäksi katsotaan ainakin kunnan lainakantaa ja omavaraisuusastetta.

Päätösten pohjana käytetään kunnan tilinpäätöstietoja. Kunnilta vaaditaan myös vastineena rahalle omaa talouden tervehdyttämisohjelman tekoa.

Harkinnanvaraista valtionapua on jaettu kahtena viime vuonna kahdessa eri erässä. Erityisen heikon talouden kanssa kamppailevat kunnat saivat rahansa jo syyskuussa, muut myöhemmin syksyllä. Tätä kokeilua ei enää jatketa.

Valtioneuvosto päättää avustuksista todennäköisesti marraskuun aikana. Tarkoituksena on, että kunta ei saa ilmoitusta mahdollisesta tuesta ennen oman budjettinsa valmistumista. Vuonna 2003 avustusta haki 202 kuntaa, ja sitä myönnettiin 95 kunnalle. Avustussumma oli yhteensä vähän päälle 47 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.