Lähes puolet kokenut väkivaltaa vanhustyössä

Yli 40 prosenttia vanhustenhoitajista on kärsinyt uhkailusta ja väkivallasta. Lähi- ja perushoitajien liitto kartoittaa jäsenistön valmiutta lakkoon, jos palkkoja ei muuten saada nostettua.

Vanhustenhoitajat joutuvat usein väkivallan kohteeksi. Yli 40 prosenttia vanhusten kanssa työskentelevistä on kokenut työssään fyysistä väkivaltaa viimeksi kuluneen vuoden aikana, selviää Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin kyselystä.

Vain vajaa kolmasosa hoitajista oli säästynyt vuoden aikana asiakkaiden uhkailulta tai väkivallalta.

Kyselyn perusteella hoitajat kokevat työnsä henkisesti ja ruumiillisesti raskaaksi. Valtaosa kertoi työtahdin kiristyneen. Lähes kaikki vastanneet olivat sitä mieltä, että henkilökuntaa on työmäärään nähden liian vähän.

Superin kyselyyn vastasi noin 1700 lähi- ja perushoitajaa.

Hoitajien palkat ylemmäs vaikka lakon avulla

Super vaatii korotusta hoitajien palkkoihin. Puheenjohtaja Juhani Palomäen mukaan lähi- ja perushoitajien palkat ovat niin huonot, että korotusta on saatava tarvittaessa vaikka työtaistelun avulla.

Hoitajien sopimuskausi on päättymässä ensi vuoden syyskuussa, ja Super valmistautuu jo neuvottelukierrokseen. Palomäen mukaan tänä syksynä on tarkoitus kiertää maata tiedustelemassa jäsenistön näkemyksiä siitä, kuinka suuria korotuksia tarvittaisiin ja millaiset valmiudet työtaisteluun olisivat.

- Valmius vaihtelee jäsenistössä paljon. Suurissa kunnissa sitä on enemmän kuin pienissä, sanoo Palomäki.

Superia ärsyttää varsinkin se, että sairaanhoitajien palkat ovat nousseet viime aikoina tuntuvasti suhteessa lähi- ja perushoitajien palkkoihin. Kuitenkin molemmat ammattiryhmät tekevät usein varsin samanlaista työtä.

Aloittavan lähihoitajan peruspalkka on vajaat 1600 euroa kuukaudessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat