Mainos

Lähes puolet kannattaa eri suuruisia palkankorotuksia

Lähes puolet kannattaa eri suuruisia palkankorotuksia eri aloille, ilmenee MTV:n uutisten teettämästä mielipidetiedustelusta. Enemmistön mielestä osa palkankorotuksista tulisi myös sopia yritystasolla.

Lähes puolet suomalaisista kannattaa eri suuruisia palkankorotuksia eri aloille, ilmenee MTV:n uutisten teettämästä mielipidetiedustelusta.

Erisuuruisten palkankorotusten kannalla ovat erityisesti toimihenkilöt. Enemmistö suomalaisista on myös sitä mieltä, että osa palkankorotuksista tulisi sopia yritystasolla.

Tulopoliittisen kokonaisratkaisun mahdollisuudet selvinnevät hyvin pitkälle neuvotteluissa kuluvan viikonlopun aikana.

Kysyttäessä kansalaisilta, haluavatko he toimialoittain eri suuruista vain samantasoista palkkaratkaisua, vastaukset jakautuivat lähes tasan. Kansalaisten näkemykset oikeasta tulonjaosta menevät pahasti ristiin. 60 prosenttia työväestöstä kannattaa samansuuruista palkankorotusta kaikille, kun taas enemmistö yrittäjistä ja toimihenkilöistä tukee eri suuruisia palkankorotuksia eri aloille. Puolueittain eri suuruisia palkankorotuksia eri aloille kannatta valtaosa kokoomuslaisista, ja yllättäen myös 57 prosenttia Vihreistä.

Sen sijaan kysyttäessä, että pitäisikö keskusjärjestöjen sopia koko palkkaerän jaosta, vai pitäisikö osa palkoista sopia yritystasolla, erot ovat jo selvempiä. Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että osa palkankorotuksista pitäisi siirtää sovittavaksi yritystasolla.

Kun vastauksia tarkastellaan puolueittain, perinteiset työväenpuolueet, erityisesti Vasemmistoliitto, kannattavat keskusjärjestöjen loppuun saakka tekemiä palkkasopimuksia. SDP:ssä kuitenkin palkkojen sopiminen osin yritystasolla, saa lähes yhtä suuren kannatuksen.

Palkankorotusten jaon osittainen siirto yritystasolle saa eniten tukea kokoomuksen ja keskustan kannattajilta.
Valtaenemmistö kansalaisista ajattelee, että pelkät suuret palkankorotukset eivät tuo parhainta mahdollista tulosta palkansaajalle. Lähes 80 prosenttia vastanneista uskoo, että maltillisten palkankorotusten ja varonalennusten yhdistelmä olisi paras vaihtoehto.

Tutkimus tehtiin loka-marraskuun vaihteessa. Kyselyyn vastasi 561 henkilöä, ja tutkimuksen virhemarginaali on plus miinus kolme prosenttiyksikköä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.