Lähes kaikilla kouluilla välineet nopeaan hätätiedottamiseen

Poliiseja ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa ampumavälikohtauksen jälkeen Oriveden yhteiskoulun läheisyyedssä 30. maaliskuuta 2012. Ampumisessa ei loukkaantunut ketään. Poliisin mukaan ampumisista epäilty ei ole koulun oppilas.

Takavuosina tieto kulki koulusta kotiin reppuvihon tai paperisten tiedotteiden muodossa. Nykyään lähes kaikki maamme peruskouluista ja lukioista turvautuu tiedottamisessa tietotekniikkaan.

- Yli 90 prosenttia kouluista käyttää ohjelmistojamme, jotka mahdollistavat sähköposti- ja tekstiviestien lähettämisen yksittäiselle oppilaalle, tämän huoltajalle tai tarvittaessa isolle massalle, kertoo toimitusjohtaja Veikko Kinnunen Star Soft –ohjelmistoyrityksestä.

Lapset ja heidän vanhempansa tuntevat ohjelmistoista lähinnä Wilma-nimisen nettisovelluksen. Kinnusen mukaan valtaosa oppilaitoksista käyttää yksinomaan sähköpostiin perustuvaa viestitoimintoa. Siinä on kuitenkin omat haasteensa.

- Kyllähän ohjelmistojen avulla voidaan viestiä hyvin nopeasti, mutta silloinhan ratkaisee myös se, onko siellä viestin toisessa päässä henkilö valmiina ottamaan viestin vastaan, sanoo rehtori Vesa Raasumaa mikkeliläisestä Kalevankankaan koulusta.

Raasumaa muistuttaa myös, että vakavissa onnettomuustilanteissa koulun johto sopii tiedottamisesta aina yhteistyössä poliisin tai pelastusviranomaisen kanssa.

Oriveden yhteiskoulua käyvien lasten ja nuorten vanhemmille ei kuitenkaan voitu tiedottaa perjantain ampumavälikohtauksesta henkilökohtaisin sähköpostiviestein.

- Meillä tuota ohjelmistoa ei vielä ole. Siitä olisi nyt ollut apua, mutta saamme sen käyttöön vasta huhtikuun lopussa, sanoo Oriveden kaupunginkasvatus- ja opetusjohtaja Pauliina Pikka.

Oriveden kaupunki tiedotti tapahtuneesta välittömästi nettisivuillaan. Viesti ei kuitenkaan tavoittanut kattavasti lasten ja nuorten vanhempia.

Lue myös:

    Uusimmat