Mainos

Lähes joka neljäs mies juo humalahakuisesti viikottain

Lähes joka neljäs työikäinen mies juo humalahakuisesti.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuotta 2012 kuvaavan päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan 23 prosenttia työikäisistä miehistä ja 7 prosenttia naisista joi humalahakuisesti, eli vähintään kuusi alkoholiannosta, ainakin kerran viikossa. Miesten humalahakuinen juominen oli yleisintä 45−54-vuotiaiden ikäryhmässä.

49 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista joi tavallisesti ainakin kerran viikossa alkoholia. THL:n mukaan työikäisten miesten ja naisten alkoholinkäytössä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia 2000-luvulla.

Alkoholista kieltäytyi vuoden 2012 aikana 13 prosenttia naisista ja 11 prosenttia miehistä. Alkoholia välttävien osuus on laskenut viimeisten vuosikymmenien aikana, sillä vuonna 1982 vastaavat osuudet olivat 31 prosenttia naisista ja 15 prosenttia miehistä.

Nuorten humalajuominen laskussa

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan nuorten alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat sen sijaan vähentyneet ja raittiiden nuorten osuus on kasvanut 2000-luvulla.

Vähintään kerran kuukaudessa humalaan itsensä juovien nuorten osuus on laskenut etenkin peruskoulun 8. ja 9. -luokkalaisilla. Heillä tosi humalaan juovien osuus on laskenut reilusta neljänneksestä noin kymmenesosaan vuosina 2000–2013.

Humalajuominen on vähentynyt myös lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoilla. Vuonna 2013 lukiolaisista tosi humalaan joi vähintään kerran kuussa joka viides ja ammattiin opiskelevista noin joka kolmas.

Nuoret ovat nykyisin aiempaa useammin myös raittiita. Kun 2000-luvun alussa noin neljäsosa peruskoulun 8. ja 9. -luokkalaisista oli raittiita, nykyisin heitä on jo puolet.

Myös lukion ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden raittius on lisääntynyt viime vuosina. Vuonna 2013 lukiolaisista oli raittiita noin joka neljäs ja ammattiin opiskelevista noin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus laski vuonna 2012 kahdesta kolmeen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Asukasta kohti sataprosenttista viinaa kului 9,6 litraa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.