Mainos

Lähes 80 nautaa kuoli navettapalossa Hankasalmella

Hankasalmella Keski-Suomessa syttyi viime yönä tuhoisa navettapalo, jossa kuoli 78 nautaa. Pelastuslaitoksen mukaan maitotilan omistaja ehti saada palavasta rakennuksesta ulos vain kuusi eläintä.

Hätäkeskus sai ilmoituksen palosta vähän ennen yhtä yöllä. Sammutustöihin osallistui lähes parikymmentä yksikköä neljältä eri paikkakunnalta. Tilanteesta annettiin myös liikennetiedote, sillä sankan savun pelättiin haittaavan valtatie 9:n liikennettä yöllä kello yhden ja kolmen välillä.

Jälkisammutustyöt jatkuivat pitkälle päivään. Navettarakennus varastoineen tuhoutui palossa täysin. Navetan läheisyydessä olleet muut rakennukset saatiin suojattua palolta.

Palon syttymissyystä ei vielä ole tietoa. Päivystävä palopäällikkö arveli palon saaneen alkunsa navetan maitohuoneesta.

Eläinten pelastamisessa omat erityispiirteensä

Vastaavanlaisia tuotantotilojen suurvahinkoja on sattunut viime vuosina keskimäärin parikymmentä vuodessa. Viime vuoden ennakkoluku on 12. Luvut selviävät Finanssialan keskusliiton tilastoista.

Turvallisuusasiantuntija Raimo Lehto uskoo, että juuri paloturvallisuuden paraneminen ja esimerkiksi tiloilla tehdyt sähkötarkastukset ovat osaltaan vaikuttaneet suurvahinkojen vähentymiseen. Myös paloturvallisuutta ohjaavat säädökset ovat jatkuvasti tiukentuneet.

Hankasalmen palopäällikön Pertti Loivamaan mukaan palokunnat käyvät mahdollisuuksien mukaan tutustumassa suurimpien tilojen tuotantorakennuksiin ja pelastussuunnitelmiin jo ennalta. Uudet pihattonavetat ovat helpottaneet pelastussuunnitelmien tekoa, sillä niissä vapaina liikkuvat eläimet on nopeampi saada ulos.

Palopäällikön mukaan eläinten pelastamiseen liittyy myös omat erityispiirteensä. Esimerkiksi lehmät ja hevoset eivät lähde helposti pois palavasta rakennuksesta, koska kokevat kotinsa turvapaikakseen. Jo pihalle saadut eläimetkin pyrkivät paniikissa usein takaisin sisään. Myös Hankasalmella pelastetut kuusi eläintä jouduttiin sulkemaan traktorilla pihan laakasiiloon, jotteivät ne olisi palanneet takaisin palavaan rakennukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.