Mainos

Lähes 60 kuollut hotelliräjähdyksissä Jordaniassa

Lisäksi yli sadan pelätään loukkaantuneen. Ulkoministeriön tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa on tapahtunut räjähdyksiä. Räjähdykset tapahtuivat Radisson SAS, Hyatt ja Days Inn -hotelleissa.

Henkilövahinkojen määrästä ei ole vielä tarkkoja tietoja. Varapääministeri Marwan al-Muasherin mukaan ainakin 57 ihmistä on kuollut ja yli sata haavoittunut. Räjähdykset ovat luultavimmin itsemurhaiskuja. Itsemurhaiskuista kaksi tehtiin ilmeisesti pommivyöt räjäyttämällä ja yksi autopommilla. Ne tehtiin ilmeisesti melko samanaikaisesti.

Suurin osa uhreista oli jordanialaisia. Iskussa kuolleiden joukossa oli silti muun muassa palestiinalaisten turvallisuuspalvelun johtaja Bashir Nafeh.

Al-Muasher kertoo Jordanian viranomaisten epäilevän, että iskujen takana on irakilainen al-Qaida-johtaja Abu Musab al-Zarqawi. Al-Muasher sanoo, että mitä todennäköisimmin a-Qaida ja al-Zarqawi ovat myös Aqabassa muutama kuukausi sitten tapahtuneiden raketti-iskujen takana. Jordanian poliisi on pidättänyt kolme irakilaismiestä, joiden epäillään olleen tekemisissä iskujen kanssa.

Hyökkäyksen kohteiksi joutuneisiin hotelleihin virtasi heti kymmeniä ambulansseja. Poliisit pystyttivät puolestaan tiesulkuja ja aiheuttivat liikennekaaoksen kaupungin keskustassa. Myös Le Meridien -ketjun monikerroksinen hotelli tyhjennettiin Jordanian pääkaupungissa Ammanissa pommiuhan takia.

Suurinta tuhoa sai aikaan pommivyöisku Länsi-Ammanissa sijaitsevassa viiden tähden Radisson SAS -hotellissa. Se on ollut erityisesti israelilaisten matkailijoiden suosiossa. Hotellissa vietettiin parhaillaan häitä ja paikalla oli noin 250 ihmistä.

Jordanian viranomaiset sulkivat maan rajat pian räjähdysten jälkeen. Lentoliikenne maahan ja sieltä pois toimii edelleen.

Ulkoministeriön tietoon ei ollut iltaan mennessä tullut, että Ammanin räjähdyksissä kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia. Suurimmat matkatoimistot eivät lennä tähän vuodenaikaan lomalentoja Jordaniaan. Kaikki Ammanissa asuvat suomalaiset on tavoitettu, ja he ovat kunnossa.

Mahdollista kuitenkin on, että paikalla olisi ollut maahan ulkoministeriön tietämättä tulleita turisteja. Ulkoministeriö selvittää edelleen tilannetta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tapahtuneen johdosta perunut torstaisen vierailunsa Jordaniaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 10.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.